Vijesti 03.01.2016.

Novaković poziva na strpljenje, 50 mašina čisti snijeg

ČITANJE: 2 minute
snijeg_u_banjaluci_4
Svi prioritetni putevi u Banjaluci su prohodni i na terenu je 50 mašina koje intenzivno čiste snijeg, rekao je Srni načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković.

Imamo i ljude koji lopatama čiste trotoare, tako da se može doći do svih važnijih ustanova kao što su apoteke i hitna pomoć, te do groblja i slično- kaže Novaković.

On je istakao da je bačena i so, ali da još ima snijega na kolovozu, dodavši da se čiste i putevi drugog stepena prioriteta.

Kada je riječ o putevima u visinskim zonama, Novaković ističe da su u velikoj mjeri očišćeni. -Put u naselju Česma nije očišćen kako treba, jer je mašina koja čisti snijeg skliznula s puta, te je došla druga da je izvuče- rekao je Novaković i dodao da je bilo četiri slijetanja sa kolovoza prilikom rada zimske službe.

Novaković je pozvao sve građane da budu strpljivi jer ima oko 40 centimetara snijega koji još pada. -Apelujem da građani očiste snijeg ispred ulaza u svoje zgrade, trotoare ispred kuća, ali da i oni koji mogu pomognu zimskoj službi koja intenzivno radi- poručio je Novaković.

Portparol preduzeća “Aerodromi Republike Srpske” Sanela Kasalović rekla je za Srnu da se rade standardne procedure čišćenja pistne platforme, te da po rasporedu danas nije bilo zakazanih letova, tako da kada je riječ o vazdušnom saobraćaju Banjaluke nije bilo izmjena.

Snijeg pada u većem dijelu Republike Srpske i Federacije BiH zbog čega se saobraćaj odvija otežano, posebno u višim predjelima i preko planinskih prevoja, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

Ugaženog snijega ima preko prevoja Ivan na putu Sarajevo – Konjic, preko Nišića na putu Srednje – Olovo, zatim preko Rostova na putnom pravcu Novi Travnik – Bugojno, Lanište na putu Ključ – Bosanski Petrovac i preko prevoja Oštrelj na dionici Bosanski Petrovac – Drvar, kao i na magistralnom putu Gorjevac – Ripač.

Preko prevoja Romanija i Rogoj obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

Usporeno se saobraća i prema većim ski-centrima.

Dežurne ekipe preduzeća za puteve čiste i posipaju sve važnije putne pravce s obzirom na to da snijeg neprestano pada, pa je veoma otežano i održavanje prohodnosti puteva.

Iz AMS vozačima savjetuju da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme koja je zbog loših vremenskih uslova neophodna.

(Srna)