Politika 30.12.2022.

NOVALIĆ: Ambasador SAD se miješao u postizborni proces u BiH na neprimjeren način

ČITANJE: 4 minute

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić oštro je reagirao na izjave američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja u intervjuu za Klix.ba, a koje se odnose na kritike Vlade FBiH, koju je Murphy u jednom dijelu nazvao “nepostojećim”, misleći na rad u tehničkom mandatu.

Novalić je reagovao na svom zvaničnom Fejsbuk nalogu rekavši da je “nepostojeća Vlada danas podnela Parlamentu Federacije BiH najveći budžet Federacije BiH u iznosu od 6,7 milijardi KM”.

Novalićeva izjava je, možemo slobodno reći, nepromišljena, ako se uzme u obzir da ga Murphy nigdje u intervjuu nije imenovao, već je općenito govorio o cijelom sazivu Vlade FBiH. Međutim, po svemu sudeći premijer Federacije BiH se osjećao “najprozvanijim”, pa je vjerovatno jedini odlučio reagirati.

„Uz svo poštovanje i zahvalnost za neprocjenjivo važnu ulogu i podršku Sjedinjenih Američkih Država, koje su bile i ostale među najvećim prijateljima Bosne i Hercegovine, i koje podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje, ne mogu a da ne izrazim moje iznenađenje pojedinim izjavama američkog veleposlanika – i iznesenim jučer u intervjuu”, započeo je Novalić svoju reakciju.

Zatim se osvrnuo na ono što mu je konkretno smetalo u Murphyjevim izjavama.

Prije svega, izjave poput ‘mi smo u procesu formiranja vlade nakon izbora…’ i ‘da bi se državna vlada formirala početkom sljedeće godine…’ jasno upućuju na vašu umiješanost u izbornom i postizbornom procesu u našoj zemlji na način koji nije primjeren stranom diplomati”, dodao je Novalić.

Potom je od američkog ambasadora zatražio dodatna pojašnjenja, kako naglašava “da bi se izbjegla pogrešna tumačenja”.

“Cijenim što biste našoj javnosti trebali razjasniti da li su izjave koje ste dali službeni stav američkog State Departmenta, u šta sumnjam, s obzirom na to da mnogi izvori u SAD navode da je vaša zemlja ‘žrtva’ ozbiljnog angažmana treće strane, Rusije, odnosno Putina na izborima u vašoj državi. Na isto ukazuje i vaša izjava da ‘govorimo o potencijalnoj saveznoj vladi, a mi je nemamo 8 godina…’. Naša javnost je iznenađena nepoznavanjem osnovnih činjenica o državi vaše službe, jer je svima poznato da savezna vlada postoji i da radi punih osam godina u skladu sa važećom zakonskom regulativom naše zemlje“, naglašava Novalić. Nova Vlada Federacije BiH nije formirana nakon izbora 2018. godine samo zbog blokada HDZ-a, koje nikada nisu skrivali, javno uvjetujući formiranje vlasti izmjenama Izbornog zakona BiH.

On je naglasio da to ne znači da nije bilo vlade.

“Naprotiv, ta ‘nepostojeća’ vlast je, između ostalog, stimulisala industrijski rast, povećala zaposlenost, povećala penzije nekoliko puta, sprovela složene reforme, stabilizovala i višestruko uvećala budžet, što ove godine „nepostojeća” vlada predlaže u rekordnom iznosu od 6,7 milijardi KM.Podsjetiću da je ova Vlada izabrana 2015. godine na osnovu izbornih rezultata, te da se sastav Vlade Federacije da je izabrana 2018. godine ne bi bitno mijenjao, opet na osnovu rezultata izbora, ali ostaje činjenica da je HDZ to blokirao. Bilo ‘nažalost’ ili ne, i ovi izbori su pokazali, odnosno sastav Doma naroda i većinu koju je ponovo osvojila SDA”, naglasio je Novalić.

Podsjetio je na, kako kaže, “nered koji nam je ostavila prethodna vlast, a koji je upravo bio preteča današnjih jedanaesteraca, osmica, trojki i ogromnih dugova koje smo zatekli u budžetu”.

“Ova vlada, otkako sam ja premijer, nije ‘zakrpila rupe’ sve rupe koje je napravila prethodna vlada, ali nikada nije bila u minusu iako smo se suočavali s velikim problemima uzrokovanim, prije svega, koronom. pandemija virusa, a potom i ruska agresija na Ukrajinu, koja je poremetila tržište u cijelom svijetu, dovela do ekonomske i energetske krize s kojom se suočavaju i građani Evrope. Ali i pored svih problema i pomoći koju smo pružili privredi, kantonima, i našim institucijama, kako bi bolje izašli na kraj sa krizom, nikada nisam dozvolio da kasne penzije ili bilo koja druga socijalna davanja“, podvukla je premijerka FBiH.

Istovremeno, istakao je Novalić, uspjeli su uložiti u brojne projekte, zbog čega su i mediji, koji ga “nikada nisu voljeli”, ljetos pisali da Federacija postaje veliko gradilište.

„Nigde niste mogli da pročitate da ova vlast nema sredstava da ispuni svoje obaveze, ili da pomogne svojim građanima, ili da je ova vlast u dugovima, ili da prodajemo svoje obveznice da bismo nekome isplatili plate… tačni pokazatelji za sve što govorim. Nisam se bavio politikom niti spinovao, ja sam inženjer koji se vodi matematikom i rezultatima”, zaključuje Novalić, prenosi Klix.

(SB)

Oznake: Fadil Novalić