Biznis 26.04.2016.

Novčanica Novog Zelanda najljepša na svijetu

ČITANJE: 1 minuta
novi zeland
Novčanica Novog Zelanda od 5 dolara upravo je proglašena najljepšom te je dobila nagradu za novčanicu godine, a u konkurenciji je potukla 19 drugih novčanica iz cijelog svijeta.

Nagradu je dodijelilo Međunarodno društvo za novčanice (IBNS), organizacija koja je posvećena proučavanju i skupljanju svjetskih novčanica. Kako tvrde, u tijesnoj trci za prvo mjesto bila je novčanica od 20 švedskih kruna, 100 ruskih rubalja, kazahstanskih 20.000 tengi te škotska novčanica od 5 funti.

“Jako smo ponosni na nove novčanice, ali da se naših 5 dolara prizna međunarodno, to je zaista posebno. Ova novčanica ima neke od najnaprednijih svjetskih sigurnosnih značajki, a s druge strane jako lijepo prikazuje istoriju, kulturu i nasljedstvo Novog Zelanda”, komentarisao je zamjenik guvernera banke rezervi Novog Zelanda, Džef Baskand.

Na jednog strani nalazi se lik Sir Edmunda Percivala Hilarija, planinara i istraživača koji je bio u prvoj ekspediciji koja se uspjela popeti na vrh Mount Everesta, a na drugoj se nalazi kraljevski pingvin te riječ “Aotearoa” koju su nekad Maori koristila za sjeverni dio Novog Zelanda, a danas se koristi za cijelu zemlju.

Inače, novčanica je dizajnirana i štampana u Kanadi, a u opticaju je od 2015. godine. Tad je puštena i nova novčanica od 10 dolara, a uskoro stižu i one od 20, 50 te 100 dolara.

(Nezavisne)