Vijesti 10.03.2016.

Novcem od kazni do bezbjednije vožnje

ČITANJE: 3 minute
radar
Saobraćajne nesreće koštaju RS više od četiri miliona maraka mjesečno, zbog čega bi se uskoro mogao početi primjenjivati novi model finansiranja bezbjednosti saobraćaja, kojim bi se novac od naplate kazni bahatih vozača usmjerio u ovu oblast.

Ministar uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić rekla je juče da je nivo bezbjednosti saobraćaja, bez obzira na ranija ulaganja, neophodno što prije povećati.

– Jedan povrijeđeni u saobraćaju košta sistem u smislu liječenja, rehabilitacije i osiguranja, zbog čega moramo naći model za ulaganje u bezbjednost kako bismo imali što manji broj onih koji koriste usluge – rekla je Rešićeva u Banjaluci nakon naučnog skupa “Savremeni modeli finansiranja bezbjednosti saobraćaja”.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović kaže da u RS nije uspostavljen održiv model finansiranja ove oblasti te da razmatraju model po uzoru na Srbiju koji podrazumijeva preusmjeravanje novca od kazni za prekršaj.

– Prema ovom modelu, 50 odsto novca bi išlo Ministarstvu unutrašnjih poslova za opremanje saobraćajne policije, 30 bi se usmjerilo na jedinice lokalne samouprave, dok bi 20 odsto bilo uloženo u sprovođenje Strategije razvoja bezbjednosti saobraćaja – rekao je Radović, koji je istakao da su najveća ulaganja planirana u stacionarne sisteme kontrole brzine kretanja, gdje se rezultati mogu najbrže očekivati.

On je precizirao da RS liječenje povrijeđenih u saobraćaju godišnje košta oko 12 miliona maraka, administrativni troškovi saobraćajnih nesreća iznose više od milion KM mjesečno, dok su materijalni troškovi veći od četiri miliona svakog mjeseca.

– Ako neko misli da se novi stacionarni radari postavljaju zbog krpljenja budžetskih rupa, neka ne prave prekršaje, pa neće ni novac iz njihovog džepa ići u budžet. Naše kazne su preblage u odnosu na zemlje regiona – rekao je Radović.

Da veliki broj vozača juri ulicama RS najbolje svjedoči “dual refleks radar”, koji je za samo sedam časova na jednom pravcu u banjalučkom regionu zabilježio čak 1.764 prekršaja prekoračenja brzine.

Radović je pojasnio da neće doći do uvođenja novih nameta, naglašavajući da će bezbjednost saobraćaja nadalje biti finansirana preraspodjelom postojećih sredstava.

On je kao mehanizam poboljšanja stanja bezbjednosti saobraćaja naveo i izmjenu odredbi Zakona o prekršajima koje se odnose na umanjenje iznosa kazne za 50 odsto, koje, kako je rekao, ne daje rezultate.

– RS je u 2015. godini imala manjak u budžetu od oko milion maraka, jer su se kazne polovile, a indirektni manjak je oko dva miliona maraka – rekao je Radović.

Opasna mjesta

Milija Radović je istakao da će se subjekti bezbjednosti saobraćaja fokusirati na tri najvažnije stvari – brzinu, alkohol i vezivanje pojaseva.

– U ovoj godini očekuje nas i prva identifikacija opasnih mjesta, njihovo obilježavanje te analiza i sanacija – rekao je Radović.

(Glas)