Vijesti 27.07.2022.

Nove mjere na UKC RS: Na bolničko liječenje sa antigenskim testom, ali o svom trošku

ČITANJE: 2 minute

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Republici Srpskoj, pacijenti koji dolaze kao “elektivni/hladni” slučajevi za hospitalizaciju moraju sa sobom donijeti negativan antigenski test.

To možda i ne bi bio problem da pacijenti nisu dužni to platiti iz svog džepa, a najjeftiniji antigenski test u Banjaluci je u Domu zdravlja i košta 24 marke, pa se mnogi pacijenti pitaju koji zakon dozvoljava državnoj ustanovi da traži od osiguranika da plaćaju iz svog džepa testove za koronu.

Dobra vijest je da ostali pacijenti koji dolaze na ambulantne preglede nisu obavezni raditi ovaj test.

– Zbog pogoršane epidemiološke situacije u vezi sa novim korona virusom posjete hospitalizovanim pacijentima u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske zabranjene su od 25. jula do daljnjeg. Samo pacijenti koji dolaze kao elektivni/hladni slučajevi za hospitalizaciju treba da sa sobom donesu negativan antigenski test na COVID19, a pacijenti koji idu na ambulantne preglede nisu obavezni imati urađen antigenski test – kažu za Mondo u UKC-u Srpske.

Za medicinsko osoblje sada je obavezna zaštitna maska u kontaktu sa pacijentima, dok je u kontaktu sa suspektnim ili pacijentima pozitivnim na koronu obavezno nošenje lične zaštitne opreme pri ulasku u bolesničku sobu i u pratnji pacijenta (mantil, kapa, rukavice, kaljače).

– Takođe, jedna od mjera koja je uvedena je da pacijenti treba da nose zaštitnu masku pri izlasku iz bolesničke sobe, te je potrebno smanjiti kontakte i kretanje van bolesničke sobe – rekli su za Mondo iz UKC-a Srpske.

Ističu da je Klinika za infektivne bolesti ponovo prešla na Covid 19 sistem rada, te da su pacijenti ove klinike koji nisu oboljeli od korone premješteni na druge klinike prema uzroku i vrsti oboljenja.

(A. S.)