Vijesti 11.07.2016.

Nove mjere štednje: Vlada odlučila – roditelji nisu porodica

ČITANJE: 2 minute

U slučaju smrti jednog od roditelja, radnici u Srpskoj nemaju pravo na pomoć od poslodavca, jer roditelji više nisu članovi porodice. Tako je propisala Vlada Odlukom o utvrđivanju uvećanja plate, visine primanja i visine pomoći radniku.Uštede su glavni razlog ovakve odluke objašnjava ministar rada Milenko Savanović. Među poslodavcima, ali i radnicima u Hercegovini kruži anegdota da kada umre baba, pet puta je sahrane pošto svi iz porodice rade u Elektroprivredi pa naplate naknadu.

Tome se moralo stati na kraj. Iz Unije udruženja poslodavaca poručuju da ostavljaju na volju poslodavcima i radnicima da direktno ispregovaraju isplatu pomoći za smrt roditelja.

“Prije je to bilo značajno šire, mi smatramo da je sasvim u redu da članovi najužeg domaćinstva budu pokriveni tom odlukom dok svi ostali koji nemaju direktne, da kažem svakodnevne veze sa radnikom i ne treba da budu u sastavu te odluke. Mi smo inače tražili da se takve stvari uklone iz bilo kakavih pregovora”, rekao je potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić.

“Da li su roditelji obuhvaćeni ili nisu, ne mogu da se sjetim, ali išlo se na to da se praktično precizira, je li tu ima veliki odliv sredstva kada je u pitanju proširenje tih članova uže porodice i cijenili smo da praktično možemo tu praviti neke redukcije”, rekao je ministar rada i boračko invalidske zaštite Milenko Savanović.

Odlukom Vlada RS, krši Zakon o radu poručuju sindikalci. Radnicima savjetuju da se u slučaju smrti roditelja i naplate pomoći od poslodavca pozovu upravo na Zakon o radu.

“Jer u Zakonu o radu jedan od članova kazuje da članovi porodice čine pored bračnog druga i otac i majka, brat i sestra, baba i djed ukoliko svi žive u zajedničkom domaćinstvu”, rekla je predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

Koliko je do četvrtka, kada socijalni partneri ponovo sjedaju za pregovarački sto o opštem kolektivnom ugovoru, Sindikat će da traži usklađivanje odluke sa Zakonom o radu. U suprotnom, prava radnika braniće tužbama.

(ATV)