Vijesti 13.03.2016.

Nove mjere za poboljšanje zdravstvenog sistema

ČITANJE: 2 minute
kc bl
Prelazak na trezorsko poslovanje zdravstvenih ustanova, grejs period od jedne godine, centralizacija javnih nabavki za zdravstvene ustanove i pomoć Univerzitetskom kliničkom centru Srpske – mjere su stabilizacije zdravstvenog sistema, dogovorene 10. marta na sjednici Vlade Republike Srpske.

Predstavljajući dogovrene mjere, resorni ministar i prvi ljudi Fonda zdravstevnog osiguranja i Univerzitetskog kliničkog centra istakli su da je cilj da sve zdravstvene ustanove i svi korisnici usluga bolnica imaju identičan kvalitet.

Vladine mjere najviše će pomoći radu Univerzitetskog kliničkog centra u kojem je prošle godine liječeno čak 66.000 hospitalizovanih i više od milion ambulantnih pacijenata. Konsolidacijom sistema u drugim zdravstvenim ustanovama biće smanjen priliv pacijenata u Banjaluku.

Mirko Stanetić, generalni direktor UKC Republike Srpske, kaže da ovaj centar pruža 40 odsto bolničkih usluga u Srpskoj, a od ukupnih rashoda troši za bruto plate 42 odsto. Ističe, da su takvim poslovanjem pokazali racionalnost, kako u svom ponašanju, tako i u pružanju usluga.

– Smanjili smo broj zaposlenih u skladu da prethodnim mjerama za 83, a pružili smo više uluga za 5 odsto u 2015. godini – rekao je Stanetić.

Rok za izmirenje dugovanja za neplaćene poreze i doprinose zdravstenim ustanovama u Srpskoj, prolongiran je za godinu dana. Oko 60 zdravstvenih ustanova nije stabilizovalo svoje poslovanje, pa nije bilo u mogućnosti da izvrši te vrste obaveza. Resorni ministar Dragan Bogdanić rekao je da se Ministarstvo opredijelilo da određenom broju zdravstvenih ustanova koje nisu u stanju da plaćaju ni reprograme, odobri grejs period od još jedne godine, uz obavezu da plaćaju tekuće poreze i doprinose.

Јedna od mjera Vlade Srpske je i sistem centralizovanih nabavki što će omogućiti manje troškove, ali i efikasniji sistem. Za ove aktivnosti ubuduće će biti zadužen Fond zdravstvenog osiguranja. Darko Tomaš, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, rekao je da će u narednom periodu ti sporazumi biti izmijenjeni, kako bi se što prije organizovale i centralizovale javne nabavke za hranu, gorivo i održavanje medicinske opreme.

Prema njegovim riječima, u prošloj godini je FZO proveo 300 postupaka javnih nabavki za zdravstvene ustanove, ukupne vrijednosti veće od 88 miliona KM. Trezorski način poslovanja mogao bi da zaživi već naredne godine, a to je samo jedna u nizu mjera radi postizanja potpune stabilnosti zdravstvenog sistema.

(RTRS)