Vijesti 11.06.2020.

NOVE OLAKŠICE Gradske subvencije moguće i za jun

ČITANJE: 2 minute

Skupština grada Banjaluka će na idućoj sjednici, zakazanoj za 24. i 25. jun, pružiti dodatne olakšice poslovnim subjektima pogođenim krizom izazvanom virusom korona, prema kojoj se produžava mogućnost davanja olakšica i za jun, jer ima i subjekata koji ili još ne rade ili imaju ograničen rad.

Ovo je odlučeno na današnjoj sjednici skupštinskog kolegijuma, u okviru priprema za dvodnevnu sjednicu gradskog parlamenta na kojoj će biti razmotreno 114 tačaka dnevnog reda.

Riječ je o redovnim materijalima, koje sakupljamo od februara i zbog aktuelne epidemiološke situacije imali samo vanredne sjednice s hitnim materijalima. Zato nas sada čeka obiman dnevni red sa redovnim izvještajima i planovima – kazao je gradonačelnik Igor Radojičić.

On je naglasio da će se na narednom zasjedanju pred odbornicima, između ostalog, naći odluka o davanju mogućnosti građevincima da zbog ekonomskih kretanja mogu da otplaćuju rentu u dužem vremenskom periodu.

Na ovom junskom zasjedanju, pred odbornicima će se naći i više odluka iz oblasti prostornog uređenja, od kojih i parcijalna izmjena regulacionog plana centralne gradske zone u skladu s ranije usvojenim idejnim rješenjem za tu zonu. Na naredno zasjedanje ide i izmjena regulacionog plana za prostor kasarne Kozara, dio koji se ne koristi, a koji je namijenjen za naučno-tehnološki park.

Odbornici će na 40. zasjedanju razmatrati odluku o dodjeli stipendija, prema kojoj će grad za narednu školsku/akademsku godinu izdvojiti oko 1,5 miliona KM za stipendiranje učenika i studenata. Takođe, ovom odlukom biće precizirana deficitarna zanimanja i struke za novu školsku godinu.

Gradska skupština treba da da saglasnost za uključivanje vrtića “Anđelak”, kojeg održava Srpska pravoslavna crkva u Banjaluci u gradski predškolski sistem.

“Zainteresovani smo da preuzmemo objekat jer je riječ o izvanrednoj lokaciji i objektu s odličnim uslovima. Tako da bismo dobili još jedan objekat u sastavu Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje”, kazao je gradonačelnik Radojičić.

Pred parlamentom je i čitav set godišnjih izvještaja o radu kako Gradske uprave i gradonačelnika i Skupštine grada, tako i javnih gradskih ustanova i organizacija, te planovi za 2020. godinu koji su inovirani u skladu s epidemiološkom situacijom.

Informacija o sudskom sporu sa “Autoprevozom” u vezi s lokacijom u centru grada, takođe će se naći na junskoj sjednici.

Na dnevnom redu predstojeće sjednice su i 22 odluke o produženju perioda zakupa poslovnih prostora udruženjima pod posebnim uslovima.

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić kazao je da će mjesto održavanja 40. sjednice biti naknadno određeno, prateći kompletnu epidemiološku situaciju kako u gradu tako i u RS.

Na obimnom dnevnom redu maratonske sjednice nalaze se tačke dnevnog reda od kojih su mnoge zbog epidemije virusa korona na čekanju za razmatranje još od februara”, zaključio je Talić.