NOVE PODJELE U DNS-u: “Mangupi” okreću leđa Marku Paviću?

Iako je predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić, nakon razlaza sa funkcionerima i članovima koji su osnovali DEMOS, u više navrata ocijenio da je riječ o “provjetravanju”, te da su stvoreni uslovi za konsolidaciju njegove stranke, opcija.net iz pouzdanih izvora saznaje da je aktuelno stanje u DNS-u daleko od idiličnog i da su veoma moguće podjele po novim šavovima.

Ovog puta, nazire se sukob između Pavića i “mangupa”, odnosno grupe u partijskom vrhu koju predvodi raniji predsjednik Nove banke Milan Radović. Mada je u javnosti u RS raširen utisak da je Pavić upravo zbog “mangupa” drastično pogoršao odnose sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, prema posljednjim informacijama, takva okolnost Radoviću nije bila prepreka da povuče potpuno neočekivan potez.

“Prije nekoliko dana, on se sastao sa Dodikom, kako bi izgladio relacije s njim. Poslije tog susreta, onima koji ga dobro poznaju počeo je da se hvali da je u tome i uspio. Zauzvrat, Radović je, kako tvrdi, obećao da će se sa istomišljenicima odvojiti od DNS-a i formirati novi poslanički klub u NSRS sa najmanje četiri člana, od ukupno osam. Oni bi, prema ovom planu, trebali biti potpuno lojalni vladajućoj koaliciji oko SNSD-a i omogućiti joj efikasno funkcionisanje u punom kapacitetu, bez Pavićevog zanovijetanja”, kaže dobro obaviješteni izvor.

Kako saznaje opcija.net, Radović nije sam u ovom poduhvatu, već sve aktivnosti koordinira sa Darkom Banjcem, koji je, kao i on, potpredsjednik DNS-a. Glavni povod za ovakav pravac djelovanja vodećeg tandema “mangupa” jeste činjenica da su Radović i Banjac očekivali da će im, nakon odlaska Nedeljka Čubrilovića i osnivanja DEMOS-a, Pavić potpuno prepustiti kadrovsku politiku u DNS-u.

Međutim, ovakav scenario bio je račun bez krčmara, jer Pavić ne pokazuje spremnost da Radoviću prepusti čak ni rukovođenje banjalučkim odborom stranke, bez obzira na to što je potpuno devastiran, do te mjere da je krajnje neizvjesno kada će uopšte biti održana skupština gradske organizacije DNS-a u Banjaluci, radi izbora novih organa i vodećih ljudi.

“Naravno, kadrovske uzde u DNS-u nisu važne Radoviću i Banjcu zbog pukog upravljanja urušenim stranačkim forumima, već da bi ostvarili presudni uticaj na imenovanja direktora javnih preduzeća u kvoti koja, unutar vladajuće koalicije, i dalje pripada DNS-u. Dva najpoznatija “mangupa” procjenjuju da će ih Pavićevo udaljavanje od Dodika ne samo spriječiti da postavljaju svoje ljude na takva mjesta i imaju pristup tokovima novca, već će tu direktorsku kvotu totalno dovesti u pitanje, pošto još nije otklonjena mogućnost da ona u potpunosti pripadne DEMOS-u”, objašnjavaju dobro upućeni izvori.

Oni ističu da na rasplet sukoba koji se iza kulisa odvija u Demokratskom narodnom savezu čekaju i u vrhu SNSD-a, zbog čega je zaustavljena prvobitno pokrenuta serija smjena DNS-ovih kadrova sa čelnih pozicija u javnom sektoru.

Na kraju, ovi izvori prenose da je u planovima Milana Radovića i Darka Banjca ostavljena mogućnost da, zajedno sa pratiocima unutar stranke, direktno pređu u SNSD, ukoliko zaključe da je DNS isuviše razbijen, besperspektivan i, shodno tome, neupotrebljiv za realizaciju njihovih ambicija. Međutim, kažu naši sagovornici, nije isključeno ni da odustanu od te posljednje varijante, ako se ispostavi da nije neophodna i da procesi u DNS-u zadovoljavaju njihove osnovne interese.

“Očigledno, Radović i Banjac igraju na više karata, ali, time samo potvrđuju da nisu uzalud stekli reputaciju političkih mangupa”, poentiraju izvori u DNS-u.

(opcija.net)

 

Neizvjesno uvođenje doživotne robije u Republici Srpskoj

Još nije jasno da li će počinioci najtežih krivičnih djela u Republici Srpskoj na doživotnu robiju. Uvođenje instituta doživotne kazne zatvora, po ugledu na Srbiju, eventualno će analizirati radna grupa u izradi Izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske koja je na pomolu ove godine. Ipak, u Ministarstvu pravde Republike Srpske za sada nisu sigurni

Održan GEFF i UniCredit energetski efikasan dan u Banjaluci

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, EBRD (GEFF program), UniCredit Bank Banja Luka te vodeći proizvođači i prodavači zelenih tehnologija, organizovali su “energetski efikasan dan” ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci. Tokom događaja proizvođači i distributeri energetski efikasnih tehnologija, procijenjenih i odobrenih od strane GEFF-a, građanima su predstavili zelene tehnologije kao što su: toplotna

Na simpozijumu u Banjaluci više od 100 neurologa iz Srbije i Srpske

U Banjaluci je danas počeo Međunarodni simpozijum o neurologiji, kojem prisustvuje više od stotinu neurologa iz Srbije i Republike Srpske. Na Simpozijumu pod nazivom “Prvi sastanak neurologa Srbije i Republike Srpske”, biće riječi, između ostalog, o unapređenju kvaliteta liječenja pacijenata. Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da će na

Prikazana savremena umjetnost i djelo Vlade Miloševića

Manifestacija “Dani Vlade Miloševića” zatvorena je u Banskom dvoru Kulturnom centru koncertom studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci je kao organizator manifestacije ovogodišnji program posvetila promociji studenata i fokus je bio na domaćem umjetničkom kadru. Najtalentovanijim studentima pripala je čast ne samo da otvore nego i da zatvore ovu uglednu

“POLENSKI SEMAFOR” ZAKOČEN ZBOG DVA FENINGA Poništen tender za mjerenje polena u vazduhu

Mjerenje alergenih vrsta polena u vazduhu u Banjaluci još nije počelo iako je dolaskom proljeća počelo bujanje vegetacije koja kod brojnih Banjalučana izaziva alergijske reakcije. Građani su prethodnih godina svakodnevno dobijali ove informacije na takozvanom „Polenskom semaforu“ na internet stranici Grada ali za ovu sezonu još nije izabrana firma ili ustanova koja bi bila zadužena

POVODOM DANA GRADA Tri koncerta večeras u Banjaluci

Povodom Dana grada Banjaluke, velika regionalna muzička zvijezda Željko Samardžić održaće večeras koncert kod Muzeja savremena umjetnosti. Jazz Poesy Cabaret poklanja rodnom gradu čovječansku pretpremijeru svog novog studijskog albuma. Koncert će biti održan u Narodnom pozorištu Republike Srpske, sa početkom u 20 časova. Na koncertu će se pored starih izvesti i devet novih pjesama koje