Politika 16.01.2019.

NOVE PODJELE U DNS-u: “Mangupi” okreću leđa Marku Paviću?

ČITANJE: 3 minute

Iako je predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić, nakon razlaza sa funkcionerima i članovima koji su osnovali DEMOS, u više navrata ocijenio da je riječ o “provjetravanju”, te da su stvoreni uslovi za konsolidaciju njegove stranke, opcija.net iz pouzdanih izvora saznaje da je aktuelno stanje u DNS-u daleko od idiličnog i da su veoma moguće podjele po novim šavovima.

Ovog puta, nazire se sukob između Pavića i “mangupa”, odnosno grupe u partijskom vrhu koju predvodi raniji predsjednik Nove banke Milan Radović. Mada je u javnosti u RS raširen utisak da je Pavić upravo zbog “mangupa” drastično pogoršao odnose sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, prema posljednjim informacijama, takva okolnost Radoviću nije bila prepreka da povuče potpuno neočekivan potez.

“Prije nekoliko dana, on se sastao sa Dodikom, kako bi izgladio relacije s njim. Poslije tog susreta, onima koji ga dobro poznaju počeo je da se hvali da je u tome i uspio. Zauzvrat, Radović je, kako tvrdi, obećao da će se sa istomišljenicima odvojiti od DNS-a i formirati novi poslanički klub u NSRS sa najmanje četiri člana, od ukupno osam. Oni bi, prema ovom planu, trebali biti potpuno lojalni vladajućoj koaliciji oko SNSD-a i omogućiti joj efikasno funkcionisanje u punom kapacitetu, bez Pavićevog zanovijetanja”, kaže dobro obaviješteni izvor.

Kako saznaje opcija.net, Radović nije sam u ovom poduhvatu, već sve aktivnosti koordinira sa Darkom Banjcem, koji je, kao i on, potpredsjednik DNS-a. Glavni povod za ovakav pravac djelovanja vodećeg tandema “mangupa” jeste činjenica da su Radović i Banjac očekivali da će im, nakon odlaska Nedeljka Čubrilovića i osnivanja DEMOS-a, Pavić potpuno prepustiti kadrovsku politiku u DNS-u.

Međutim, ovakav scenario bio je račun bez krčmara, jer Pavić ne pokazuje spremnost da Radoviću prepusti čak ni rukovođenje banjalučkim odborom stranke, bez obzira na to što je potpuno devastiran, do te mjere da je krajnje neizvjesno kada će uopšte biti održana skupština gradske organizacije DNS-a u Banjaluci, radi izbora novih organa i vodećih ljudi.

“Naravno, kadrovske uzde u DNS-u nisu važne Radoviću i Banjcu zbog pukog upravljanja urušenim stranačkim forumima, već da bi ostvarili presudni uticaj na imenovanja direktora javnih preduzeća u kvoti koja, unutar vladajuće koalicije, i dalje pripada DNS-u. Dva najpoznatija “mangupa” procjenjuju da će ih Pavićevo udaljavanje od Dodika ne samo spriječiti da postavljaju svoje ljude na takva mjesta i imaju pristup tokovima novca, već će tu direktorsku kvotu totalno dovesti u pitanje, pošto još nije otklonjena mogućnost da ona u potpunosti pripadne DEMOS-u”, objašnjavaju dobro upućeni izvori.

Oni ističu da na rasplet sukoba koji se iza kulisa odvija u Demokratskom narodnom savezu čekaju i u vrhu SNSD-a, zbog čega je zaustavljena prvobitno pokrenuta serija smjena DNS-ovih kadrova sa čelnih pozicija u javnom sektoru.

Na kraju, ovi izvori prenose da je u planovima Milana Radovića i Darka Banjca ostavljena mogućnost da, zajedno sa pratiocima unutar stranke, direktno pređu u SNSD, ukoliko zaključe da je DNS isuviše razbijen, besperspektivan i, shodno tome, neupotrebljiv za realizaciju njihovih ambicija. Međutim, kažu naši sagovornici, nije isključeno ni da odustanu od te posljednje varijante, ako se ispostavi da nije neophodna i da procesi u DNS-u zadovoljavaju njihove osnovne interese.

“Očigledno, Radović i Banjac igraju na više karata, ali, time samo potvrđuju da nisu uzalud stekli reputaciju političkih mangupa”, poentiraju izvori u DNS-u.

(opcija.net)