NOVE PODJELE U DNS-u: “Mangupi” okreću leđa Marku Paviću?

Iako je predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić, nakon razlaza sa funkcionerima i članovima koji su osnovali DEMOS, u više navrata ocijenio da je riječ o “provjetravanju”, te da su stvoreni uslovi za konsolidaciju njegove stranke, opcija.net iz pouzdanih izvora saznaje da je aktuelno stanje u DNS-u daleko od idiličnog i da su veoma moguće podjele po novim šavovima.

Ovog puta, nazire se sukob između Pavića i “mangupa”, odnosno grupe u partijskom vrhu koju predvodi raniji predsjednik Nove banke Milan Radović. Mada je u javnosti u RS raširen utisak da je Pavić upravo zbog “mangupa” drastično pogoršao odnose sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, prema posljednjim informacijama, takva okolnost Radoviću nije bila prepreka da povuče potpuno neočekivan potez.

“Prije nekoliko dana, on se sastao sa Dodikom, kako bi izgladio relacije s njim. Poslije tog susreta, onima koji ga dobro poznaju počeo je da se hvali da je u tome i uspio. Zauzvrat, Radović je, kako tvrdi, obećao da će se sa istomišljenicima odvojiti od DNS-a i formirati novi poslanički klub u NSRS sa najmanje četiri člana, od ukupno osam. Oni bi, prema ovom planu, trebali biti potpuno lojalni vladajućoj koaliciji oko SNSD-a i omogućiti joj efikasno funkcionisanje u punom kapacitetu, bez Pavićevog zanovijetanja”, kaže dobro obaviješteni izvor.

Kako saznaje opcija.net, Radović nije sam u ovom poduhvatu, već sve aktivnosti koordinira sa Darkom Banjcem, koji je, kao i on, potpredsjednik DNS-a. Glavni povod za ovakav pravac djelovanja vodećeg tandema “mangupa” jeste činjenica da su Radović i Banjac očekivali da će im, nakon odlaska Nedeljka Čubrilovića i osnivanja DEMOS-a, Pavić potpuno prepustiti kadrovsku politiku u DNS-u.

Međutim, ovakav scenario bio je račun bez krčmara, jer Pavić ne pokazuje spremnost da Radoviću prepusti čak ni rukovođenje banjalučkim odborom stranke, bez obzira na to što je potpuno devastiran, do te mjere da je krajnje neizvjesno kada će uopšte biti održana skupština gradske organizacije DNS-a u Banjaluci, radi izbora novih organa i vodećih ljudi.

“Naravno, kadrovske uzde u DNS-u nisu važne Radoviću i Banjcu zbog pukog upravljanja urušenim stranačkim forumima, već da bi ostvarili presudni uticaj na imenovanja direktora javnih preduzeća u kvoti koja, unutar vladajuće koalicije, i dalje pripada DNS-u. Dva najpoznatija “mangupa” procjenjuju da će ih Pavićevo udaljavanje od Dodika ne samo spriječiti da postavljaju svoje ljude na takva mjesta i imaju pristup tokovima novca, već će tu direktorsku kvotu totalno dovesti u pitanje, pošto još nije otklonjena mogućnost da ona u potpunosti pripadne DEMOS-u”, objašnjavaju dobro upućeni izvori.

Oni ističu da na rasplet sukoba koji se iza kulisa odvija u Demokratskom narodnom savezu čekaju i u vrhu SNSD-a, zbog čega je zaustavljena prvobitno pokrenuta serija smjena DNS-ovih kadrova sa čelnih pozicija u javnom sektoru.

Na kraju, ovi izvori prenose da je u planovima Milana Radovića i Darka Banjca ostavljena mogućnost da, zajedno sa pratiocima unutar stranke, direktno pređu u SNSD, ukoliko zaključe da je DNS isuviše razbijen, besperspektivan i, shodno tome, neupotrebljiv za realizaciju njihovih ambicija. Međutim, kažu naši sagovornici, nije isključeno ni da odustanu od te posljednje varijante, ako se ispostavi da nije neophodna i da procesi u DNS-u zadovoljavaju njihove osnovne interese.

“Očigledno, Radović i Banjac igraju na više karata, ali, time samo potvrđuju da nisu uzalud stekli reputaciju političkih mangupa”, poentiraju izvori u DNS-u.

(opcija.net)

 

TEGELTIJA O IMENOVANJU DALIDE BURZIĆ: Razumijem bol Memića, ali ne možemo nikoga eliminisati na osnovu nedokazanih tvrdnji

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija oglasio se na Facebooku povodom jučerašnjeg imenovanja glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalide Burzić za sudiju Suda Bosne i Hercegovine, koje je izazvalo burne reakcije dijela javnosti te porodice Dženana Memića. “Kao čovjek, imam puno razumijevanje za svu bol, tugu i ogorčenost gospodina Memića i zbog toga ne mogu da

UKC: Citogenetička laboratorija vodeća u BiH

Citogenetička laboratorija Odjeljenja za medicinsku genetiku Zavoda za kliničku laboratorijsku dijagnostiku u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske vodeća je u BiH po broju urađenih prenatalnih citogenetičkih analiza. Iz UKC-a je saopšteno da je to jedina takva laboratorija u Srpskoj, koja pruža usluge za čitavo područje Republike, kao i da je od 2009. do 2019.

STANIVUKOVIĆ: Privremeno napuštam RS i BiH, ugrožena mi je lična sigurnost

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković kazao je danas da će medijima biti dostupan još danas i da će se privremeno povući iz javnosti zbog lične sigurnosti. Najavio je i napuštanje Bosne i Hercegovine u narednim danima. “Za vikend već neću biti u zemlji. Danas sam još tu i večeras ću još neke

Prihod RS od boravišne takse 1,4 miliona KM, broj dolazaka turista veći za 10 odsto

U Republici Srpskoj je prihod od uplaćene boravišne takse u prošloj godini iznosio 1.371.646 KM i veći je za 17 odsto u odnosu na 2017, saopšteno je iz Ministarstva trgovine i turizma Srpske. Iz resornog ministarstva pojašnjavaju da je povećanje prihoda od uplate boravišne takse rezultat povećanja broja noćenja turista u ovom periodu. U 2018.

Opustite sva čula u spa i hedonističkoj oazi hotela “Jelena”

Želite da obradujete sebe i svoje najdraže potpunim uživanjem i opuštanjem u modernom i gostoljubivom ambijentu? Poželjeli ste možda masažu, vrijeme u sauni i džakuzi kadi, te bi sve to začinili zdravim ručkom ili večerom u restoranu sa vrhunskom hranom i uslugom? Ukoliko ste se već zamislili na ovim mjestima, imamo sjajan prijedlog i idealno