Vijesti 02.04.2016.

Nove pogodnosti u porodilištu UKC RS: Zalet u poboljšanju uslova za porodilje

ČITANJE: 5 minuta
beba inkubator
Porodilište Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS) najveće je u RS.

Rukovodstvo ove zdravstvene ustanove konstantno ulaže napore na poboljšanju uslova za porodilje, ali i povećanju broja usluga koje porodilište nudi. O njegovom značaju svjedoči i činjenica da se ovdje godišnje obavi od 3.000 do 3.300 porođaja.

Porodilište radi 24 sata i tako je organizovano da su uvijek prisutna tri ginekologa, od kojih su najmanje dva sa dugogodišnjim iskustvom. U smjenama su po dvije iskusne babice, a nekada i po tri.

Klinika sprovodi program baby friendly dugi niz godina, a u narednom periodu očekuje se niz novih usluga i pogodnosti.

Kada je o porodilištu riječ, značajno je spomenuti da je u planu i formiranje prostorije za pretporođajna stanja u kojoj bi porodilje mogle da se kreću, da upražnjavaju pilates, kao i da se koriste drugim pomagalima koja bi im omogućila brže otvaranje.

Planirana je i nabavka novih stolova i posteljine za porođajne krevete, te nabavka CTG aparata, fetalnih monitora i UZV aparata zbog intenzivnijeg nadzora.

Porod bez bola

Bezbolni porođaj sad se odnosi samo na porodilje koje su se ranije dogovorile sa anesteziologom, ali cilj je davanja epidurala ili remifentanila svim porodiljama koje za to pokažu interesovanje, čak i u toku samog porođaja.

Ljekari Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje Univerzitetskog kliničkog centra RS epiduralnu anesteziju primjenjuju na zahtjev trudnice još od 2011. godine. S obzirom na činjenicu da je primarni cilj ove zdravstvene ustanove briga za pacijenta, Upravni odbor tadašnje Univerzitetske bolnice Klinički centar na sjednici održanoj 9. aprila prošle godine, usvojio je cjenovnik usluga, a u čijem sklopu je usvojena i izmijenjena cijena epiduralne anastezije koja sada iznosi 150 maraka.

Ta usluga je u prethodnom periodu, po odluci Upravnog odbora UBKC, koja je donesena 18. novembra 2011, naplaćivana 500,38 KM. Broj pacijentkinja koje koriste ovu uslugu je u porastu.

“Smanjenje cijene epiduralne anestezije ovu uslugu je učinilo pristupačnijom našim pacijentkinjama”, navode iz UKC RS.

Prednosti epiduralne anestezije su, osim oslobađanja bola, i komfor porodilje, stabilnost vitalnih parametara i na taj način čini odmornom porodilju za završetak porođaja, bez obzira na dužinu trajanja.

Dejstvo epiduralne anestezije se karakteriše odsustvom bola, moduliranjem osjećaja dodira i očuvanošću mišićne snage za završetak porođaja. Skraćuje se vrijeme prvog porođajnog doba – doba otvaranja porođajnog kanala.

Prisustvo oca

Upravni odbor tadašnje UBKC je, na sjednici održanoj 20. februara prošle godine, donio odluku da se ne naplaćuje prisustvo oca rođenju djeteta, odnosno da se naplate samo stvarni troškovi prisustva porođaju koji podrazumijevaju jednokratnu masku, kaljače i mantil koji će koristiti prilikom ulaska u porodilište, što iznosi 20 KM.

Od donošenja te odluke do danas, na obostrano zadovoljstvo, realizovan je niz ovakvih zahtjeva, dok se za ostale podnesene zahtjeve čeka planirani termin poroda. Ova odluka se odnosi na supruga, odnosno partnera porodilje, a za prisustvo oca rođenju djeteta mora biti ispunjeno nekoliko uslova.

To su saglasnost oba supružnika, odnosno partnera za prisustvo porođaju, dokaz o obavljenom sanitarnom pregledu za supruga/partnera koji se vrši u Institutu za javno zdravstvo RS, kao i dostavljen dokaz o uplati stvarnih troškova. Te tri stavke, zajedno sa pismenim odobrenjem, suprug/otac dužan je da donese sa sobom i preda ih glavnoj sestri Klinike za ginekologiju i akušerstvo najmanje dva dana prije očekivanog termina poroda.

Detaljna uputstva o prisustvu oca rođenju djeteta, kao i navedene formulare, budući roditelji mogu da pronađu na web prezentaciji Univerzitetskog kliničkog centra RS, odnosno na adresi www.kc-bl.com.

S obzirom na to da razumiju položaj trudnica, a uz želju da se poboljšaju uslovi u porodilištu, kolektiv Klinike za ginekologiju i akušerstvo, kao i Uprava najveće zdravstvene ustanove u RS, započeli su niz radnji koje bi, u skladu sa medicinskom strukom, čiji su nosioci ginekolozi, predstavljale iskorak i poboljšale uslove i položaj budućih majki.

Pokrenute su mnoge aktivnosti sa ciljem rekonstrukcije porodilišta kako bi se obezbijedili adekvatni uslovi, a želja je da se u što skorije vrijeme stvori zdravije i sigurnije okruženje i za porodilje i za očeve/supruge.

Prva fotografija

UKC RS, u saradnji sa fotografskim studiom “Click Boutique”, roditeljima poklanja prvu profesionalnu fotografiju bebe. Božana Kesić, fotograf, ističe da je “Click Boutique” fotografski studio koji se prevashodno bavi fotografijom djece do njihovog tinejdžerskog uzrasta.

“Projekat ‘Moja prva fotografija’ osmišljen je konceptualno s naše strane i predočen menadžmentu UKC RS, kao poslovni koncept koji ima za cilj unapređenja imidža i kvaliteta usluga našeg porodilišta. Ideja je da se omogući majkama do dobiju besplatnu profesionalnu fotografiju novorođenčeta, kao uspomenu na taj srećni trenutak koja ostaje za cijeli život. Fotografiju poklanjamo mi u ime UKC RS”, kaže Kesićeva.

Takođe, u planu je da ovaj studio pomogne UKC RS da postavi foto-galeriju novorođenčadi na svojoj internet stranici.

“Moram da istaknem i izuzetno pohvalim vrhunski profesionalizam osoblja Službe za odnose sa javnošću i Pravne službe UKC RS, koje je na samu prezentaciju koncepta i ideje reagovalo ekspresno, veoma pozitivno, otvoreno, susretljivo i proaktivno, prepoznajući beneficije i korist samog projekta za UKC RS. Tako da je, od samog koncepta do njegove pune realizacije, prošlo manje od mjesec dana”, ističe Kesićeva.

Mirko Stanetić, generalni direktor UKC RS, srećnim roditeljima je u četvrtak uručio prvu takvu fotografiju bebe.

(NN)