Vijesti 08.08.2016.

Nove prepreke: Kolicima ne mogu u kafiće i diskoteke

ČITANJE: 2 minute

Lica s invaliditetom ogorčena su zbog novih barijera koje su im nametnute jer im je postakljavanjem bašta kafića, osim diskotekama, otežan pristup i tim ugostiteljskim objektima.

“Mi u kolicima dosad nismo imali pristup nijednoj diskoteci u gradu i vjerovatno nećemo uskoro ni imati, ali smo u mnoge kafiće mogli ući, barem ljeti u bašte. Međutim, i to nam je ‘zabranjeno’ odlukom o postakljivanju bašta kafića jer te staklene bašte imaju temeljčić i prag koji, u prevodu, znači ‘stop’ korisnicima invalidskih kolica”, požalio se jedan mladić u invalidskim kolicima.

Tvrdi da im ni kretanje gradom ne ide bez poteškoća jer su prelazi za kolica na nekim mjestima totalno ruinirani. Radovan Ristić, predsjednik Udruženja distrofičara RS, rekao je da je upoznat s ovom problematikom, te dodao da ova činjenica nije iznenađujuća jer lica koja su u kolicima nailaze na brojne prepreke.

“Interesantno je da banke i oni koji ‘uzimaju pare’ imaju uredno prilagođen prilaz za kolica, ali umnogome još zaostajemo, od kretanja po gradu do ulaza u objekte. Evo, na primjer, ni crkve nemaju regulisan prilaz za lica u kolicima”, rekao je Ristić.

Ognjen Ranisavić kaže da mladi s invaliditetom ne mogu ulaziti ni u noćne klubove, što im predstavlja poteškoće, tako da su izolovani od te vrste izlazaka, za razliku od svojih vršnjaka.

“Snalazimo se svakako jer ni u jedan klub nemamo pristup, pa još ukoliko želimo, kad naveče izađemo, otići iz jednog kluba u drugi – to postaje nemoguća misija”, rekao je on.

I iz Udruženja omladine s invaliditetom “InfoPart” kažu da su imali nekoliko akcija kako bi skrenuli pažnju na prepreke sa kojima se susreću.

“Da bismo uopšte došli do kafića imamo mnogo prepreka – neodgovarajući prelazi, parkiranje na trotoar i na parking predviđen za vozila lica sa kolicima, zatim uz bašte su isturene reklame koje ne samo da smetaju nama, već i slijepim i slabovidim osobama, itd.”, kažu u “InfoPartu”.

(nezavisne.com)