Vijesti 22.03.2017.

Nove provjere u slučaju “Kanada”: Spisi o usvajanju na neočekivanom mjestu

ČITANJE: 3 minute

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS zatražilo je od CSR Banjaluka da hitno dostavi dokumentaciju o slučaju „Kanada“, a koja se kako saznaje „EuroBlic“ danima vodila kao nestala.

Odlično obaviješteni izvor otkriva da je resorno ministarstvo zatražilo spise o usvajanja Severina i Svjetlane B. zbog kojih je u poslednje vrijeme atmosfera u CSR dovedena do usijanja.

– Traži se dokumentacija koja se odnosi na smještaj, odnosno gdje su boravili Severin i Svjetlana B. uoči usvojenja i odlaska u Kanadu. Ministarstvo zahtjeva i dokumentaciju o saglasnosti kako su djeca uopšte ostvarivala kontakt sa stricem i strinom, te izvještaj Doma za decu bez roditeljskog staranja „Rada Vranješević“ u Banjaluci o tome kakvo je ponašanje djece bilo – objasnio je odlično obaviješteni izvor.

Saznajemo da se dokumentacija u slučaju „Kanada“ danima vodila kao nestala u CSR, ali je juče vaskrsla na neočekivanom mjestu.

– Predmet se vodio kao arhiviran i trebao je biti u arhivi, ali tamo ga nisu pronašli, već je nakon zahtjeva ministarstva i detaljnije provjere pronađen u ormaru jedne od radnica – objasnio je izvor „EuroBlica“.

Osim slučaja „Kanada“ nadležno ministarstvo zatražilo je da im se dostavi još nekoliko predmeta koji su bili u nadležnosti CSR, a navode se u krivičnim prijavama koje su u proteklom periodu podnesene protiv direktorice Vere Sladojević.

slucaj kanada severin i svetlana

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS juče su odgovorili da je od CSR zatraženo izjašnjenje i trenutno stanje u predmetu „Kanada“.

-Takođe u cilju dodatnih provjera, u toku su aktivnosti na prikupljanju dokumentacije od Centra i drugih nadležnih institucija, a u vezi sa predmetom koji navodite. Ministarstvo je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka dostavilo svu traženu dokumentaciju koja je u posjedu ovoga ministarstva – navodi se u odgovoru MZ SZ.

mihajlo i svjetlana babic slucaj kanada

Istovremeno sa kontrolom ministarstva i Gradska uprava je kako saznaje „EuroBlic“ u CSR poslala internu reviziju zbog indicija da novac nije trošen u skladu sa zakonom.

Naime, Gradska uprava je uputila inspektore u vanrednu kontrolu kada su dobili izvještaj o nadzoru koji je u Centru obavilo MZ SZ. Ipak, u Gradskoj upravi smatraju da im je ministarstvo slanjem uopštenog izvještaja prebacilo vruć krompir, a oni im ga sada vraćaju.

– U vezi sa primjedbama koje se najvećim dijelom odnose na stručni rad Centra, nadležno je MZ SZ. Oni su utvrdili niz nedostataka koje bi trebalo otkloniti u ovoj ustanovi i sada bi trebalo i da nadziru da li je urađeno kako su naredili – navodi izvor iz GU i dodaje da je nadzor nad Centrom u nadležnosti republičke upravne inspekcije i republičkog inspektora za socijalnu zaštitu.

centar za socijalni rad banjaluka

Međutim, upućeni u oblast inspekcijskog nadzora kažu da se njihove kontrole odnose na provjere procedura, zapošljavanje i slično, a suštinu problema u CSR i pritužbe korisnika da su prekršena njihova prava može riješiti samo ministarstvo i kriminalistički inspektori.

Traže pomoć stručnjaka

Nacionalni koordinator za razvoj sistema socijalne zaštite RS Mira Ćuk pozvana je u CJB Banjaluka kako bi inspektorima koji rade na slučaju „Kanada“ objasnila kakav je postupak pri usvajanju djece koja odlaze u inostranstvo.

mira cuk

Poziv je uslijedio nakon što je Ćukova za „EuroBlic“ detaljno objasnila da je prilikom usvojenja u konkretnom slučaju morala biti pribavljena dokumentacija o usvojiteljima od institucija iz Kanade.

– U pitanju je jedan jasan i zakonski utemeljen proces – navela je ranije Ćukova.

(EuroBlic)