Vijesti 23.09.2016.

Nove tehnologije u oblasti hirurgije katarakte u UKC RS

ČITANJE: 1 minuta

U Klinici za očne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske u Banjaluci danas je održana edukacija iz oblasti hirurgije katarakte i vitreoretinalne hirurgije na dva nabavljena savremena aparata kompanije “Bausch & Lomb”.

Aparati su 20. septembra pušteni u probni rad uz podešavanje individualnih parametara za svakog operatera u Klinici, a juče su urađene dvije komplikovane vitreoretinalne operacije na kombinovanoj “milenium” mašini za prednji i zadnji segment oka i tri operacije katarakti fakoemulsifikacijom na toj mašini.

Operativne zahvate obavljali su oftalmohirurzi Klinike za očne bolesti UKC uz superviziju Ivana Stefanovića sa Instituta za očne bolesti Kliničkog centra Srbije, koji je bio dugogodišnji direktor Instituta, a trenutno obavlja funkciju šefa Odjeljenja za traumatologiju oka i bavi se visokosloženim operacijama na zadnjem segmentu oka iz domena vitreoretinalne hirurgije.

Oftalmohirurzi Klinike za očne bolesti uspješno su ovladali svim novim tehnologijama u savremenom hirurškom tretmanu katarakte, kao i operativnim tehnikama na posteriornom segmentu oka, a tokom današnjeg dana uz nastavak edukacije pod Stefanovićevom supervizijom urađeno je još devet kompleksnih operativnih zahvata.

(ATV)