Biznis 26.05.2016.

Nove tehnologije zatvaraju ciglane u BiH

ČITANJE: 1 minuta

Jedna od rijetkih ciglana u RS, Industrija opekarskih proizvoda “Drina” u Bijeljini, suočena je sa problemom velikih zaliha gotovih proizvoda koji su sve manje traženi na tržištu zbog promjena građevinskih tehnologija, rekao je direktor Ciglane Duško Milanović.

“Investitori sve više koriste betonske konstrukcije i panele za izgradnju objekata, a značajno je smanjena i individualna stambena izgradnja”, istakao je Milanović.

“Drina”, koja od kraja 2013. godine posluje u sastavu Grupacije “Igmin MM” iz Modriče, ove godine planira proizvodnju 11 miliona opekarskih jedinica, a Milanović kaže da ciglare opterećuje i nekontrolisan uvoz opekarskih proizvoda, pogotovo iz Hrvatske.

On ističe da u bijeljinskoj ciglani još uvijek nije započeta svojevremeno najavljivana modernizacija postrojenja, jer nije vraćen kredit koji je ciglana uzela kod banke prije ulaska u Grupaciju “Igmin MM”.

“U narednoj godini ćemo otplatiti kredit, nakon čega će se razgovarati o novim poslovnim potezima. U međuvremenu smo napravili značajne uštede na potrošnji energenata, jer smo umjesto mazuta počeli koristiti petrol – koks, derivat nafte, što je dovelo do ogromnih ušteda”, kaže Milanović ističući da u ciglani trenutno rade 84 radnika, a tokom ljetnje sezone angažuje se i 25 sezonskih radnika.

Milanović kaže da se plate radnicima isplaćuju redovno, te da plate u prosjeku iznose od 550 do 560 KM, što je na nivou ove privredne djelatnosti, ali izuzetno malo kada su u pitanju troškovi života.

Bijeljinska ciglana osnovana je prije 70 godina, davne 1946. godine na lokaciji kod Novog Sela, pod nazivom „Ciglana“, da bi 1955. godine dobila naziv „Drina”. Kasnije se preselila na novu lokaciju Obrijež, gdje i danas radi koristeći sirovinu sa lokacije uz samu fabriku.

(Capital)