Vijesti 12.06.2021.

NOVE TENZIJE NA BHRT-u: Ne dopuštaju da se Armija BiH u prilozima naziva takozvanom

ČITANJE: 2 minute

Povodom objavljivanja informacije o presudi Suda BiH u predmetu Senad Džananović i drugi, u informativnim emisijama BHT1 11. juna, obavještavamo javnost da je došlo do netačnog i nedopustivog karakteriziranja Armije Bosne i Hercegovine “takozvanom”, objavljeno je na portalu BHRT-a.

– S obzirom na to da se radi o teškom profesionalnom propustu i ozbiljnom ugrožavanju interesa BHRT-a, generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović dao je nalog direktoru programa BHT1 Mariju Vrankiću da hitno utvrdi uredničku odgovornost za navedeno i da se odgovorni uposlenici sankcioniraju u skladu sa internim aktima BHRT – dodaje se u saopštenju.

– Napominjemo da BHRT neće tolerirati samovolju pojedinaca koji krše uređivačke smjernice BHRT-a – navodi se na kraju.

“Izvinite se”

Prethodno je “Udruženje žrtava i svjedoka genocida” s Muratom Tahirovićem na čelu zatražilo javno izvinjenje generalnog direktora BHRT-a Belmina Karamehmedovića i urednice Vijesti BHRT-a Gordane Dragutinović-Mutić zbog nazivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine “takozvanom Armijom Bosne i Hercegovine” u Vijestima BHRT-a, emitovanim 11. juna ove godine u 14 sati.

“Armija Republike BiH nije ‘takozvana’ već regularna vojna formacija međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine. To potvrđuje i odluka iz 2006. godine o formiranju Oružanih snaga BiH, kojom je definisano postojanje tri vojna puka od kojih po jedan baštini tradiciju vojnih formacija nastalih iz oružanih snaga FBIH i RS, jedan od tri puka baštini tradiciju Armije RBiH.

“Svako nepoštivanje navedene odluke je kršenje zakona”, navode iz ovog udruženja, prenosi Radio Sarajevo.

Kako su naveli, uvrede prema građanima koji su bili ili jesu pripadnici Armije RBiH odnosno drugog puka OSBiH su nedopustive.

“Javni radioelevizijski servis Bosne i Hercegovine, koji plaćaju građani ove zemlje odgovara javnosti za svoje djelovanje, te zahtijevamo da uputite javno izvinjenje i demant navedene informacije. U protivnom ćemo biti prisiljeni preduzeti zakonom predviđene mjere u cilju zaštite prava građana, pripadnika Armije BiH”, navedeno je u saopćenju.

(SB)

Oznake: BHRT