Magazin 12.04.2016.

Novi 3D printeri prave jajnike koji će pomoći ženama da dobiju bebu

ČITANJE: 1 minuta
trudnoca
IVF tehnologija pomogla je parovima širom svijeta da dobiju djecu, a sada je razvijena potpuno nova koja također pospješuje šanse za dobijanje bebe. Riječ o 3D “printanim jajnicima”.

Ova tehnologija mogla bi pomoći ženama koje imaju rak jajnike, ali i onim koje su prerano ušle u menopauzu. Možda zvuči kao naučna fantastika, ali ova tehnologija je već testirana na ženkama miševa.

U studiji koja je objavljena ranije ovog mjeseca napisano je kako su miševi kojima su usađeni 3D “printani” jajnici donijeli su na svijet zdrave bebe i imali su normalni hormonalni ciklus, tako da su mogli i brinuti o njima i dojiti ih.

Istraživači koji su radili na tom projektu kazali su kako bi se ova tehnologija mogla koristiti za liječenje neplodnosti. Napravljeni jajnik umetne se umjesto oštećenog, a prave se od želatina koji je siguran i nije štetan. Kada ga “isprintaju” u njega stave ćelije koje proizvode estrogen i jajne stanice iz ljudskih ćelija. Istraživači sada planiraju ovu tehnologiju testirati na svinjama.

Do sada su 3D printanom tehnologijom napravljeni udovi, uši, kosti, i mnogi drugi dijelovi tijela.

(Klix)