Vijesti 18.11.2015.

Komisija za koncesije BiH: Novi automobil kao nagrada za nerad!

ČITANJE: 2 minute
KOMISIJA ZA KONCESIJE
Komisija za koncesije BiH, institucija čije je polje djelovanja potpuna nepoznanica široj javnosti, nedavno je ušla u aranžman nabavke novog službenog vozila za svoje potrebe.

Vijest sama po sebi možda i ne bi bila toliko neobična, budući na poslovičnu rastrošnost i utrku za novim limuzinama u institucijama BiH, da Komisija uopšte ispunjava svrhu svog postojanja.

Naime, iako je oformljena prije 13 godina, Komisija do danas nije izdala nijednu jedinu koncesiju!

Preciznije, prema Zakonu o koncesijama BiH, na osnovu kojeg je Komisija i osnovana sada već davne 2002. godine, ova institucija je regulator koji prati postupak dodjele koncesije i daje saglasnost na koncesiju na osnovu tendera koji raspisuju resorna ministarstva.

Ali, u proteklih 13 godina nisu dali nijednu takvu saglasnost, jer nije raspisan tender za dodjelu makar jedne koncesije!

I sama ova činjenica oslikava svu apsurdnost postojanja pojedinih državnih institucija koje koštaju enormno mnogo, i u kojima rukovodstva rade godinama van mandata, kakav je slučaj sa Hamedom Mešanovićem, predsjedavajućim Komisije (koji je u tehničkom mandatu od 2010.) i njegovim saradnicima, od kojih su pojedinci u teničkom mandatu i po sedam-osam godina.

Sam Mešanović “Nezavisnim” je juče potvrdio kako su tačne informacije da kupuju vozilo, ali da je to potpuno opravdano.

– Mi smo prodali dva vozila, u skladu sa odlukom Vijeća ministara, i kupujemo jedno niže kategorije- kaže on.

Na pitanje zašto će im uopšte novo vozilo, odnosno šta oni rade ako se zna da još nikada nije izadana niti jedna koncesija, Mešanović se najprije začudio, optuživši nas da smo tendenciozni.

– Kako čemu?! Pa za potrebe Komisije. Imali smo tri, prodali dva, kupujemo jedno, sada ćemo imati dva- zaključuje on.

Na pitanje da li je tačno da je u tehničkom mandatu još od 2010. godine, odgovara da jeste, “koliko se sjeća”, ali da su završene konkursne procedure za imenovanja (doduše, prije neke dvije godine).

– Upućeni su prijedlozi Vijeću ministara, ustanovljene su liste najboljih kandidata i mi očekujemo imenovanja- ističe Mešanović.

Inače, u revizorskom izvještaju za 2014. potvrđeno je da Komisija ni te godine u radu nije imala nijedan predmet niti je izdala koncesiju, ali da je, uprkos tome, 14 zaposlenih redovno primalo platu, a među njima i pojedini članovi kojima je mandat istekao prije osam godina.

Od ukupnog budžeta od 967.000 KM, kojim je Komisija za koncesije raspolagala u 2014. godini, većina, oko 715.000 KM, otišla je na plate i naknade zaposlenih.

(Nezavisne novine)