Vijesti 31.10.2017.

Novi dom porodice Kuzmić niče na proljeće u Česmi

ČITANJE: 3 minute

Četvoročlana porodica Kuzmić iz banjalučkog naselja Česma, nakon više neuspješnih deložacija, juče je dobrovoljno napustila kuću, jer su, zahvaljujući donaciji iz Kabineta predsjednika RS, kupili plac gdje bi na proljeće trebalo da počne gradnja novog doma.

Riječ je o porodici koja je 1992. godine kuću u selu pored Slavonskog Broda sa porodicom Budiša mijenjala za kuću u Banjaluci, ali su stari vlasnici tražili poništenje ugovora o zamjeni nekretnina, što je Osnovni sud u Banjaluci prihvatio.

Kuzmići su više od decenije odbijali da napuste kuću, dok je glava kuće Radomir nekoliko puta protestovao pred Palatom predsjednika RS. Sudske izvršioce, koji su prošli put došli, dočekao je sa plinskom bocom prijeteći da će se raznijeti.

Prema Radomirovim riječima, koji se sa porodicom privremeno preselio u kuću u komšiluku, gdje će boraviti dok ne bude izgrađen njihov novi dom, Kabinet predsjednika RS Milorada Dodika izdvojio je 25.000 KM za kupovinu placa koji je udaljen oko 300 metara od kuće u kojoj su do juče živjeli.

“Teško mi je što sam napustio kuću u kojoj sam dobar dio života proveo sa porodicom, koja je sve vrijeme ispaštala zbog nepravedne odluke pravosuđa” – rekao je Kuzmić.
Dodao je da iz kuće ne bi izašao da nije naišao na podršku predsjednika RS i Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS, koje je ranije obećalo da će im napraviti kuću, pod uslovom da sami obezbijede građevinsko zemljište.

“Nadam se da ćemo sljedeće ljeto dočekati pod sopstvenim krovom, gdje ćemo napokon dočekati svoj mir nakon višegodišnje patnje. Dogovorio sam se sa komšijama, u čijoj kući ćemo boraviti, da plaćamo simboličnu kiriju” – kazao je Kuzmić.
Primopredaja kuća juče je obavljena u prisustvu sudskih izvršilaca, policije i advokata porodice Budiša Željka Bubića.

Bubić je istakao da je ovo dokaz da se sudske presude izvršavaju i da se poštuje pravni sistem.

“Sve institucije RS rade svoj posao. Zahvalio bih svim organima koji su učestvovali u ovom izvršnom postupku i ovim činom predmet možemo smatrati dovršenim” – kazao je Bubić.
Pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica RS Drago Vuleta istakao je da je Ministarstvo sve vrijeme bilo u toku dešavanja te da su Kuzmićima kao alternativni smještaj, dok ne bude izgrađena kuća, ponudili objekat u Ramićima.

“Međutim, oni su se odlučili da se smjeste u Česmi. Sada je na njima da riješe dokumentaciju u vezi sa građevinskom dozvolom, nakon čega ćemo početi sa gradnjom kuće, koja će zadovoljiti potrebe četvoročlane porodice, po sistemu “ključ u ruke”” – kazao je Vuleta i dodao da će Kuzmićima pomoći i u projektovanju, kao i u svemu ostalom.
U četvoročlanoj porodici Kuzmić jedino je zaposlen Radomirov sin.

Drama u Gradišci
Deložacija porodice Tešanović iz stana u zgradi u centru Gradiške, koja je juče trebalo da bude izvršena po nalogu Osnovnog suda, odgođena je iz bezbjednosnih razloga nakon višečasovne drame.

Situacija je kulminirala u trenutku kada su Renata Tešanović i njen sin Dragan Marjanović sa prozora stana, na prvom spratu, polili benzin i zaprijetili da će zapaliti stan i stubište plinskom bocom.

Deložacija je zakazana nakon sudskog rješenja prema kojem je porodica Tešanović, poslije 20 godina spora, dužna da napusti sporni stan i da ga preda Saneli Francuz.

(Glas Srpske)