Politika 19.12.2018.

NOVI DRES Obren Petrović nakon izbora 17. februara preuzima Gradski odbor SNSD-a u Doboju

ČITANJE: 2 minute

Nakon razlaza sa Srpskom demokratskom strankom, donedavni gradonačelnik Doboja i novoizabrani poslanik u Predstavničkom domu BiH Obren Petrović prisutan je u političkom životu RS kao predvodnik neformalne “grupe”, ali takvo nedefinisano stanje neće dugo potrajati, pošto će, saznaje opcija.net, upravo on od proljeća iduće godine preuzeti dobojski gradski odbor SNSD-a. 

Prema saznanjima portala opcija.net iz dobro obaviještenih izvora, riječ je o rješenju koje je već dogovoreno sa prvim čovjekom SNSD-a i srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom. Prema tom aranžmanu, Petrović će, zajedno sa svojim saradnicima koji su s njim napustili SDS, preuzeti stranačku organizaciju SNSD-a u ovoj regiji nakon prijevremenih izbora za gradonačelnika Doboja koji su zakazani za 17. februar.

Po svim procjenama, na tom izjašnjavanju sigurna je pobjeda Petrovićevog najbližeg saradnika Borisa Jerinića. Ali, budući da je najavljeno da će Jerinić nastupiti kao kandidat nezavisne liste “Zajedno za Doboj”, procedura objedinjavanja dosadašnjih lokalnih struktura SNSD-a sa ranijim odborom SDS-a startovaće poslije tog datuma.

Iako su mnogi posmatrači bili iznenađeni činjenicom da se za “Obrenovu grupu” nije našlo mjesta prilikom izbora nove vlade RS na čijem čelu je Radovan Višković, opcija.net saznaje da to nije odstupanje od dogovora i da je Petrović bio nezainteresovan za ministarske funkcije na republičkom nivou, mada u NSRS, posredstvom dva njemu lojalna poslanika, izabrana sa liste SDS-a, učestvuje u skupštinskoj većini.

Jedino što je Obrena Petrovića zanimalo prilikom razrade plana o spajanju, kažu naši izvori, bio je nastavak potpune političke kontrole u gradu Doboju, koja kroz raniji angažman u SDS-u i odnedavnu solo-karijeru traje već 16 godina. Njegov uslov je prihvaćen, a među “starosjediocima” u budućoj partiji, kako saznajemo, nema nikakvog negodovanja zbog dogovora koji je postigao republički vrh SNSD-a.

Poslije 17. februara slijedi mirna primopredaja funkcija, koja podrazumijeva odlazak dosadašnjeg prvog čovjeka Uroša Gostića u političku penziju, a zatim i zvanični izbor Obrena Petrovića za novog predsjednika Gradskog odbora SNSD-a u Doboju.

(opcija.net)