Vijesti 27.11.2018.

NOVI DRVORED Banjaluka dobila “Aleju Solunaca”

ČITANJE: 1 minuta

Gradonačelnik Igor Radojičić zasadio je sadnice platana u drvoredu uz novoizgrađenu dionicu Istočnog tranzita koji će nositi naziv „Aleja Solunaca“, u znak sjećanja na srpske dobrovoljce, stradale u Prvom svjetskom ratu.

Od ukpuno 52 sadnice koje će biti zasađene u ovoj Aleji, 15 platana je donacija sugrađanke Neda Spasenić Trninić.

Kako je kazala, zahvalna je gradonačelniku Radojičiću što je prihvatio njenu ideju da Banja Luka formira „Aleju Solunaca“ posvećenu junacima sa Solunskog fronta.

-Oni su se borili i donijeli slobodu svim narodima takoreći Balkana. Ovo je posvećeno jednom neporolaznom, neponovljivom vremenu i junacima koji su u temelje svih država nastalih poslije 1918. godine, pa i naše Reeublike, uzidali svoje kosti radi slobode – kazala je Spasenić Trninić.

Prema riječima gradonačelnika Radojičića, Banja Luka dobija jedan simboličan prostor odnosno „Aleju Solunaca“, na dan kada je prije stotinu godina narodno vijeće Banje Luke proglasilo prisajedinjenje Kraljevini Srbiji.

-Ova aleja na istočnom tranzitu biće kao simbol na te slavne dane – kazao je on i zahvalio gospođi Spasenić Trninić na inicijativi i donaciji.

Kako je istakao, ova aktivnost je dobila još više na značaju jer je Grad zajednički realizuje sa građanima.