Vijesti 04.08.2016.

Novi eko-paketi za toplije domove u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Montiranje prvog od dva eko-paketa vrijednih više od milion maraka, a koji su neophodni za proizvodnju i isporuku toplotne energije, počelo je juče u “Toplani”.

Radi se o snopu cijevi teških 25 tona, koje su ključni dio svakog toplotnog kotla, a koje se ugrađuju u okviru remonta “Toplane”.

“Stigao nam je jedan paket, a za 15 dana treba da stigne i drugi. Svaki kotao sadrži po dva eko-paketa”, rekao je juče direktor “Toplane” Mićo Milovanović.

Kazao je da će poslije smještanja eko-paketa uslijediti povezivanje u sistem, za šta je potrebno oko deset dana.

“Svi poslovi na izvorima toplote biće završeni do 15. septembra”, rekao je Milovanović.

Dodao je da su u ovoj grijnoj sezoni uradili više nego u bilo kojoj drugoj.

“U prošlosti nikada u jednoj sezoni nismo ugradili dva eko-paketa. Planirali smo da u sanaciju i rekonstrukciju toplotne i distributivne mreže uložimo oko tri miliona KM”, istakao je Milovanović.

Naglasio je da u predstojećoj grijnoj sezoni ne očekuju veće kvarove, s obzirom na to da je u protekle četiri godine “Toplana” u novu opremu i zanavljanje postojeće uložila 23 miliona KM.

Prema njegovim riječima, kredit u iznosu od 15 miliona evra, koji bi trebalo da dobiju od Evropske banke za obnovu i razvoj, biće uložen u sanaciju “Toplane”.

“Ne očekujem brzo odobravanje kredita, ali kada se realizuju aktivnosti koje su predviđene, “Toplana” će biti samoodrživa”, zaključio je Milovanović.

Cijena

Mićo Milovanović je kazao da povećanje cijene grijanja ne vidi kao rješenje za finansijske probleme preduzeća.

“Sistem mora biti efikasniji. Kada “Toplana” ne bi bila opterećena dugovima iz prošlosti i kada bi bilo implementirano ono o čemu govorimo u posljednje vrijeme, bili bismo samoodrživi. Cijene se ne mogu promijeniti bez saglasnosti jedinice lokalne samouprave”, rekao je Milovanović.

(Glas)