Vijesti 10.12.2022.

Novi Grad: Uvođenje redovnih mjera zaštite od poplava

ČITANJE: 1 minuta

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je večeras da su vodostaji rijeka Une i Sane u porastu, ali ispod kvote redovnih mjera odbrane od poplava, a da su problem u više naselja stvorile bujice. Drljača je nakon sastanka opštinskog Štaba za vanredne situacije rekao da su nadležne službe dežuraju i prate situaciju.

“Zbog obilnih padavina postoji opasnost od ulaska vode u objekte u naseljima Roga, Vidorija i Urije. Zaplavljeni su i objekti u Dobrljinu. Voda se izlila i u Radišićima. Sasvim je izvjesno da će biti štete na infrastrukturi ali i na objektima”, rekao je Drljača koji je komandant Štaba.

Drljača kaže da za sada nisu ugroženi ljudski životi.

“Nadležne službe dežuraju i sutra će biti održana sjednica Štaba za vanredne situacije”, rekao je on.

Stručni saradnik za poslove Civilne zaštite Mirko Lukić rekao je da se na kritična mjesta dostavljaju vreće i pijesak te pumpe. On je rekao da je u prekidu saobraćaj na putu za naselje Gračane te da se saobraćaj na putu prema Blagaju odvija jednom trakom. Saobraćaj je u prekidu i na dijelu puta u naselju Kršlje.

Prema njegovim riječima, vodostaj rijeke Une raste 15 do 20 centimetara za sat vremena, a rijeke Sane 10 do 15 centimetara na sat. Iz korita su izašle riječice Vojskova, Japra i Strižna i potok Roga.

Vodostaj rijeke Sane u 19.00 časova iznosio je 450 centimetara, a prepumpne stanice uključuju se pri vodostaju od 320 centimetara. Vodostaj rijeke Une večeras je dostigao skoro 450 centimetara, što je početak redovnih mjera zaštite od poplava.

(Z.M/Srna)

Oznake: Novi Grad, Poplave