Vijesti 28.02.2017.

Novi grb Banjaluke do Dana grada

ČITANJE: 1 minuta

Gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić, nada se da će do Dana grada, 22. aprila, Skupštini biti predložen novi grb Banjaluke, a koji će raditi beogradski heraldičar, Dragomir Acović.

Radojičić je najavio da će uputiti direktan poziv profesoru Acoviću, koji je bio angažovan na pripremi grba i amblema Republike Srpske, da pripremi idejno rješenje.

– Ovaj put nećemo ići sa javnim konkursom, jer su već dva propala, a u Banjaluci baš i nemamo heraldičara. Moja želja je da prije Dana grada imamo prijedlog na sjednici Skupštine, ako bude adekvatnog rješenja za grb – pojasnio je Radojičić.

Dragomir Acović potvrdio je za “EuroBlic”, da je razgovarao sa predstavnicima Grada, te da očekuje i zvaničan poziv, ali da se postavljeni rok do 22. aprila može ispoštovati.

– Prijedlog grba se može uraditi do tog datuma, nije preambiciozan rok, ali zavisi da li će idejno rješenje zadovoljiti sve stavove i da li će ga Skupština usvojiti – izjavio je Acović.

Podsjetimo, Ustavni sud Republike Srpske proglasio je neustavnim grb Grada prije četiri godine. Od tada su objavljena dva javna konkursa za izbor grba i jedan direktan poziv za izradu, ali bez uspjeha.

(EuroBlic)