Vijesti 31.03.2017.

Novi grb Banjaluke u znaku kule i dajak čamaca

ČITANJE: 2 minute

Komisija za grb grada, kojoj predsjedava gradonačelnik Igor Radojičić, utvrdila je prijedlog novog gradskog obilježja, a na njemu dominira kula ispod koje su dajak čamci.

Kako saznaje “Glas Srpske”, ovaj prijedlog je komisija utvrdila u srijedu, uz jednoglasnu podršku svih članova. Novi izgled grba grada biće upućen na razmatranje Skupštini grada, koja će zasjedati 5. aprila.

– Na štitu, podijeljeno, gore u crvenom srebrom i crnim spojnicama ozidani kameni bedem u čijem je središtu ista takva dvospartna kula lučno otvorena poljem sa po jednim crno otvorenim prozorom na spratovima i sa piramidalnim srebrenim krovom sa naglašenom strehom i sa obje strane te kule sa po jednom srebrenom manjom jednospartnom kulom sa po jednim prozorom otvorenim crno i krovom kao što je opisano, a dolje srebreno sa plavim suočenim kljunovima dva čamca dajaka iz bokova štita. Preko svega talasasta plava greda iznad istog takvog pruta – navedeno je u opisu grba, koji je predložila ova komisija.

Heraldičar Dragomir Acović predložio je grb u tri veličine. Mali, opisani grb, koji se najčešće koristi te izgled srednjeg i velikog grba, koji koriste samo gradonačelnik i predsjednik Skupštine grada. Na velikom grbu se, između ostalog, nalaze i likovi Petra Kočića i bana Svetislava Milosavljevića.

U Komisiji za grb se pored Acovića i Radojičića nalaze i profesor Akademije umjetnosti Zoran Banović, istoričar i direktor Gimnazije Zoran Pejašinović, profesori Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Milenko Stanković i Maja Dodig, docent na katedri istorije Filozofskog fakulteta Borivoje Milošević te istoričar i direktor Arhiva RS Bojan Stojnić.

Predloženi grb, koji je izradio Acović, trebalo bi da zamijeni dosadašnji simbol grada, koji je Ustavni sud RS 2013. godine proglasio neustavnim, uz obrazloženje da sadrži elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo Srba, čime se druga dva konstitutivna naroda dovode u neravnopravan položaj.

Propali pokušaji

Skupština grada je ispoštovala stav Ustavnog suda RS i 2014. godine je iz Statuta izbačen dotadašnji grb, koji je od tada van upotrebe. Do sada je bilo nekoliko pokušaja da grb bude izmijenjen, ali bez uspjeha. Gradska uprava je 2014. putem dva konkursa pokušala da utvrdi novi izgled grba grada, ali odbornici nisu prihvatili prijedloge. Posljednji pokušaj bio je 2015. godine, ali je i on propao.

Detalji na predloženom grbu

– Dajak čamci

– Petar Kočić

– Ban Svetislav Milosavljević

(Glas)