Vijesti 06.03.2019.

MUP: Krivične prijave zbog snimaka, STANIVUKOVIĆ: Važnije da se tresu gaće odgovornim za pelene

ČITANJE: 2 minute

Protiv Ivana Begića iz Prijedora i narodnog poslanika Draška Stanivukovića banjalučka policija podnijela je izvještaj zbog sumnje da su počinili krivična djela neovlašćeno prisluškivanje i tonsko snimanje, saznaje Srpskainfo.

U Policijskoj upravi Banjaluka rekli su, navodeći inicijale, da su oni pomenuto krivčno djelo počinili 13. februara ove godine u Banjaluci.

Prema nezvaničnim informacijama, riječ je o snimku koji su Begić i Stanivuković objavili, a na kojem se može čuti kako im policajac prijeti prilikom saslušanja u Policiskoj upravi Banjaluka.

Direktori FZO dolaze u NSRS

Čelnici Fonda zdravstvenog osogiranja RS, direktor Dejan Kusturić, te bivši i aktuelni izvršni direktor za javne nabavke, Branislav Zeljković i Đorđe Cvijić, sutra od devet sati će u Narodnoj skupštini RS odgovarati na pitanja kako je došlo do afere “Pelene” i ko je odgovoran što je najugroženijim teškim bolesnicima dodatno ugroženo zdravlje.

Oni su pozvani na “ribanje” pred Odbor za žalbe i predstavke i Odbor za zdravstvo Narodne skupštine RS. Indikativno je da je samo dva dana prije održavanja sjednica tih odbora, Fond, nakon dugih pregovora, iznenada postigao dogovor sa udruženjima bolesnika i faktički vratio korisnicima pelena prava koja su imali ranije, te im čak povećao broj pelena na recept, sa ranijih 60 na 80 mjesečno.

Predsjednik Odbora za žalbe i predstavke u NS RS, poslanik Draško Stanivuković, kaže da je to velika pobjeda građanskog aktivizma i da su čelnici Fonda očigledno popustili pred pritiskom javnosti i korisnika.

– Uostalom, šta bi oni sutra rekli na odboru da nisu postigli dogovor? Morali bi reći: mi smo krivi, pelene su loše, osiguranici su nezadovoljni, imaju dodatnih zdravstvenih problema zbog plena koje smo mi nabavili! Naravno da im nije u interesu da to kažu – ističe Stanvuković.

On tvrdi da je srećan zbog odluke Fonda, jer će korisnicima pelena biti bolje, ali da sada ne treba dozvoliti da se sve zaboravi i da za ovu aferu niko ne odgovara.

– Ne smijemo dozvoliti da se odgovorni izvuku! Ko je kriv, treba da bude kažnjen. Neka se svakom ko je umiješan u aferu s pelenama tresu gaće od straha – zaključio je Stanivuković i najavio da će se sutra, nakon sjednice Odbora za žalbe, pravo iz Skupštine zaputiti u tužilaštvo, da preda krivičnu prijavu protiv Đorđa Cvijića.

O slučaju Cvijića, koji je nakon spornog tendera za pelene, umjesto da odgovara, nagrađen mjestom direktora Fonda za javne nabavke, Srpskainfo je prva pisala i time izazvala pravu buru u javnosti.

(Srpskainfo)