Vijesti 04.04.2018.

NOVI KODEKS OBLAČENJA U ŠKOLAMA Farmerke idu u prošlost

ČITANJE: 2 minute

Nova pravila propisana etičkim kodeksom uključuju zabranu nošenja visokih potpetica, prljave odjeća, a u školu se ne smije dolaziti obnaženog stomaka i grudi.

Pirsinzi, minđuše u nosu, obrvama ili usnama to je od sada zvanično zabranjeno u osnovnim školama. Nema upadljivog šminkanja na licu i noktima, nošenja uske, kratke i izazovne odjeće po školskim hodnicima.

– Dešava se, pogotovo u ljetnim danima kada je velika vrućina da djevojčice dolaze, učenice, sa majicama na bretelice ili na primjer u sandalama. Dječaci opet u bermudama. Tu im odmah skrenemo pažnju – rekla je Blanka Janjanin iz OŠ Radoje Domanović u Osječanima.

Slična pravila važe i za nastavnike. U školu moraju da dolaze poštujući tačno određen modni stil. Odzvonilo je kratkim i kožnim pantalonama, pa čak i farmerkama što je iznenadilo mnoge.

Na pitanje da li će se, ako bude morao, odreći farmerki Jugoslav Spasojević, nastavnik u osnovnoj školi Miloš Dujić iz Čelinca kaže:

– To je sad malo pitanje, jer farmerke svakodnevno svi nosimo. Ne vidim razloga da muškarac ne može nositi farmerke ako su uredne čiste.

– Evo pošto je proljetni raspust pa i mi prosvjetni radnici smo našli za pravo da se ovako sportski obučemo, jer smo krenuli u šetnju. Nadam se da nam niko neće zamjeriti jer i mi smo ljudi kao i svi drugi – rekla je Vera Milošević, učiteljica iz Trebinja.

Košulje, bluze i majice bez rukava odlaze u prošlost. Nastavnički modni detalj više ne smije da bude pretijesna i odjeća sa dubokim dekolteom. Nedopustiva su neprimjerena obilježja i poruke na majicama.

Ako ste nastavnik, na časove ne smijete dolaziti u papučama ili japankama. Bez obzira na to koliko je vruće moraćete se odreći čak i patika.

U tekstu piše da nepoštovanje etičkog kodeksa predstavlja povredu radne obaveze i dužnosti. Ipak nije preciziran način kontrole.

– Biće kao i svaki put do sad – kažu nastavnici.

Oni će kontrolisati učenike, direktor njih ili će po potrebi jedni drugima u zbornici biti modna policija.

(sprskacafe)