Vijesti 07.03.2017.

Novi kredit za “Elektrokrajinu”

ČITANJE: 1 minuta

Na adresu “Elektrokrajine” stiglo je petnaest miliona evra. Finansijska injekcija u vidu kreditnih zaduženja će i te kako ustabiliti preduzeće, potvrdili su nadležni. Potpisan je ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, a kompletan novac će biti uložen na sanaciju distributivne mreže.

– Smatramo da je ovo povoljan kreditni aranžman. Imamo tri godine grejs perioda. Pola sredstava dobijamo po kamati 4,2 odsto, a pola po kamati 0,5 odsto. Ovim ne ugrožavamo poslovanje ovog preduzeća. Implementacijom ovih sredstava mi ćemo postići još bolji poslovni rezultat – rekla je Seka Kuzmanović, direktor “Elektrokrajine” Banjaluka.

Da je ovaj novac namijenjen poboljšanju sistema, potvrdio je i Ian Braun, direktor Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj.

– Kao što je gospođa Kuzmanović rekla, ova sredstva pomoćiće da obezbijedimo efikasnije i stabilnije snadbjevanje električnom energijom – tvrdi on.

Elektrokrajina snadbjeva 48 procenata električne energije na području Republike Srpske. Zato je ovo jedan od najvažnijih poduhvata za industriju energetiku i rudasrtvo Srpske. Ministar ovog resora je rekao da ugovor nosi mnoge benefite.

– Da ćemo tehnološki biti razvijeniji, da će ovo dati veliki doprinos smanjenju distributivnih gubitaka i poboljšanju ukupnog rezultata i poslovanja, ali istovremeno i poboljšati komunikaciju sa građanima u pogledu kvaliteta kvaliteta snadbjevanja električnom energijom – smatra Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS.

U kompletnom projektu je učestvovala i vlada Austrije ali i ambasada Tajvana. Njihov zeleni fond za međunarodnu saradnju je pomogao zbog čega će Srpska u budućnosti ići u pravcu korištenja energije iz obnovljivih izvora.

(srpskacafe)