Vijesti 25.05.2016.

Novi lijekovi za oboljele od multipla skleroze u RS

ČITANJE: 1 minuta

Riječ je o lijekovima “interferon beta 1a”, “glatiramer acetat”, “fingolimod”, te “natalizumab”.

Iz FZO napominju da ove lijekove oboljeli dobijaju u bolnicama, a nabavlja ih Fond posredstvom javnih nabavki, te podsjećaju da je do ove godine oboljelima od multipla skleroze Fond obezbjeđivao lijek “interferon beta 1b”.

“Oboljeli od multipla skleroze oslobođeni su plaćanja participacije, te troškove njihove zdravstvene zaštite u potpunosti finansira FZO Srpske”, saopšteno je iz Fonda.

Već duži niz godina oboljelima je omogućeno liječenje u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Gornja Trepča u Srbiji, gdje su prošle godine na liječenje upućena 254 osiguranika.

Za njihovo liječenje Fond je izdvojio oko 287.000 KM, a oboljelima se odobrava 21 dan liječenja u toku godine u Gornjoj Trepči.

Iz FZO poručuju da će Fond nastojati da i u narednom periodu unapređuje zdravstvenu zaštitu oboljelih od ovog teškog oboljenja, koji i sada ostvaruju prava koja su na nivou, pa čak i veća u odnosu i na mnogo razvijenije zemlje.

Današnji dan se u svijetu obilježava kao Dan oboljelih od multipla skleroze s ciljem podizanja svijesti o ovom oboljenju.

(Agencije)