Vijesti 15.03.2016.

Novi nameti: Gorivo u BiH skuplje za 18 feninga?

ČITANJE: 2 minute
gorivo-trebinje
Bosna i Hercegovina korak je bliže novom poskupljenju goriva.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanja usvojio je danas Nacrt izmjena Zakona o akcizama i uputio ga Savjetu ministara i Parlamentu BiH na usvajanje.

Ako prijedlog dobije podršku poslanika vozači mogu očekivati poskupljenje goriva od najmanje 18 feninga po litru. Da neće dozvoliti povećanje akciza na gorivo ranije su tvrdili u SDS-u.

Lider stranke sada poručuje da će na nove namete pristati samo ako se uvjeri da njima entitetske Vlade neće krpiti rupe u budžetu.

-Akcize za gorivo nisu definisane u Evrospskoj agendi. Što se nas tiče mi smatramo da ne treba dizati akcize na gorivo, ali te akcize su jednim dijelom vezane i za pomoć poljoprivrednicima kroz plavi dizel.I to mi zdušno podržavamo i guramo. Vidjećemo kakav će se na kraju naći kompromis- poruka je Mladena Bosića, lidera SDS-a.

U SDS-u kažu da će povećanje akcize na naftu podržati samo ako se njima pokriju prihodi koje će država izgubiti zbog uvođenja plavog dizela. Ostatak se kažu mora namjenski trošiti na izgradnju novih puteva. Ipak, da su akcize koje vozači izdvajaju za puteve i do sada trošene u druge svrhe pokazuju i podaci Uprava za indirektno oporezivanje koja je na njima prošle godine prikupila 192 miliona maraka.

Od toga je Putevima Srpske trebalo da pripadne 63 miliona, a dobili su oko 20 miliona maraka manje. Da li će se to promjeniti nije jasno ni iz izmjena zakona koje je upravni odbor danas usvojio.

Prema prijedlogu izmjena zakona o akcizama država bi trabalo da zaradi 95 feninga na litru goriva. Dvije putarine za koje su do sada vozači izdvajali 0,25 feninga ostaju iste, s tim što će se za autoputeve izdvajati 20, a za puteve samo 5 feninga. Za 15 feninga po litru goriva povećava se samo ona kaciza čiju namjenu određuju ministarstvo finansija.

U Ministarstvu finansija objašnjavaju da Putevi Srpske nisu ni do sada dobijali tačno 15 feninga po litru goriva nego 4 odsto od ukupnih prihoda od carina, putarina i PDV-a, a tako će se, kažu, trošiti i u buduće. Da od svega ekonomija Srpske neće imati nikakve koristi poručuju u Privrednoj komori.

-Nakon onog značajnijeg pada koji smo imali cijena nafte da je već u proteklom periodu došlo do korekcija u smislu povećanja cijena nafte. Ovo dodatno povećanje akciza bi dodatno usložilo pitanje opstanke pojedinih preduzeća ovim poslovima tako da privrednici su apsolutno protiv povećanja- rekao je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS.

Privrednia komora protivi se i povećanju akciza na alkohol, jer će one dodatno pogoditi proizvođače alkoholnih pića.

Ministar Mirko Šarović poručio je danas da će Savjet ministara prijedlog Upravnog odbora tek razmatrati.Podsjeća da su se entitetske vlade prije uvođenja novih akciza reformskom agendom obavezale da će ući i u reformu zdravstvenog sistema.

(ATV)

Oznake: Mirko Šarović