Vijesti 10.02.2018.

Novi parkić u centru Banjaluke moderan i prostran

ČITANJE: 2 minute

Parkić je dobio novi izgled i mada rekonstrukcija centralne pješačke zone u centru grada nije okončana, građani su krajem sedmice počeli da je koriste poslije višemjesečne građevinske “blokade“.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da rekonstrukcija “parkića” još nije gotova ali da je taj prostor otvoren za prolaz pješaka.

– Nisu završene klupe i jedan dio pločica i očekujem da to uskoro bude završeno. Poslije toga ostaje da se na tom dijelu “parkića” instalira još jedna javna česma. Za nju će ići poseban konkurs za dobijanje idejnog rješenja. Ona bi trebalo da bude dodatni estetski elemenat. Time bi ovaj dio faze rekonstrukcije bio gotov – rekao je Radojičić.

Napomenuo je da postoji projekat rekonstrukcije kompletne pješačke zone do zgrade Narodnog pozorišta RS.

– Za njega je potrebno nekoliko miliona KM. Očekujem na jednoj od idućih sjednica Skupštine grada usvojimo Plan korišćenja javnih površina koji će definisati neke stvari vezne za ugostiteljske objekte i bašte u centru – naveo je Radojičić.

Opšta ocjena Banjalučana je da “parkić” izgleda modernije, prostranije i arhitektonski ljepše mada ima i onih koji kažu da nedostaje više zelenila ali i onih koji se sa nostalgijom sjećaju starog izgleda prostora između Hrama Hrista Spasitelja i spomenika banu Tisi Milosavljeviću.

Među mnogobrojnim građanima koji su koristili lijepo vrijeme u petak da prošetaju srcem grada bila je Slavka Ruškić koja je svoju bebu gurala u kolicima.

– Parkić je bolji nego što je prije bio. Doskoro smo ovuda hodali po ispucalom asfalta a drveće se bilo osušilo i izgledalo je baš ružno. Sada je ljepše napravljeno i ovako djeluje veće i prostranije. Olakšan je prolazak majkama sa kolicima – kazala je ova mlada mama.

Da “parkić” izgleda daleko bolje nego ranije slaže se i Jelena Tepić.

– Dugo nisam ovim djelom  grada prolazila i što se mene tiče bolje sada izgleda za razliku od ranije – navela je Tepićeva.

I oni malo stariji Banjalučani kao što je Dragan Radošević imaju slično mišljenje.

– Šetalište je bolje i urednije nego što je prije bilo – kazao je Radošević.

Jedina zamjerka je kako je dodao Radošević to što ima malo zelenila u odnosu na okolinu.

– Tu je porta Hrama Hrista Spasitelja i te okolne zgrade i ceste. Trebalo je biti malo više zelenila – kazao je Radošević.

Ulaganja

Rekonstrukcija “parkića” je počela u septembru prošle godine. Za te radove je iz budžeta grada izdvojeno 400.000 KM a radovi su obuhvatali popločavanje staze granitnim pločama, izgradnju nove rasvjete, klupa, oborinske kanalizacije i instalacija, a obnovljen je i postojeći drvored.

(Glas Srpske)