Vijesti 07.11.2016.

Novi parking na dijelu školskog dvorišta u Boriku

ČITANJE: 2 minute

Grad planira da izgradi 49 parking mjesta u ulici Relje Krilatice u Boriku, a da bi se napravio prostor za ostavljanje automobila, Osnovna škola “Vuk Stefanović Karadžić” će ustupiti dio svog dvorišta.

U Gradskoj upravi su objasnili da su na toj lokaciji već ucrtana mjesta za parkiranje duž saobraćajnice, ali da će novim planom to biti izmijenjeno.

– Ova lokacija je veoma frekventna i vlada nedostatak parking mjesta, a na ovaj način pokušavamo ublažiti taj problem – kazali su u Gradskoj upravi.

Objasnili su da će po završetku izgradnje vozila biti parkirana pod uglom od 90 stepeni u odnosu na kolovoz. Da bi se to dogodilo, biće pomjeren trotoar i ograda OŠ “Vuk Stefanović Karadžić”, čime će ova škola ostati bez jednog dijela dvorišta.

– Iz budžeta grada za ove radove je planirano 70.000 KM i još ne znamo kada će tačno početi, s obzirom na to da nisu završene pojedine procedure u vezi sa realizacijom ovog projekta – kazali su u Gradskoj upravi.

Direktor OŠ “Vuk Stefanović Karadžić” Tatjana Vilendečić kazala je da je škola dala saglasnost za izgradnju ovog parkinga.

– Prostor koji ćemo ustupiti se nalazi iza škole i u pitanju je prazna travnata površina koju djeca ne koriste – rekla je Vilendečićeva.

Dodala je da škola raspolaže sa 11 dunuma zemlje i da se sva igrališta nalaze na drugoj strani.

– Oni ostaju netaknuti, tako da to što ćemo ustupiti prostor za novi parking neće biti na štetu učenika jer ne znači da će imati manje prostora za igru i sportske aktivnosti – objasnila je Vilendečićeva.

Istakla je da će nova parking mjesta olakšati svakodnevno funkcionisanje škole.

– Korist je višestruka, kako za stanare okolnih zgrada, tako i za one koji tu često dolaze, ili i za nas. Oni će imati više mjesta za parkiranje, a ne kao do sada jer su zbog nedostatka mjesta vozači ostavljali auta kod dvorišta i često blokirali ulaz u školu – navela je Vilendečićeva.

Proširenje

U Gradskoj upravi su podsjetili da su kapaciteti parkiranja u gradu ove godine prošireni za 407 novih mjesta, tako da vozači na raspolaganju imaju ukupno 4.700 mjesta gdje se vrši naplata.

– Najviše novih mjesta oformljeno je u ulici Dragiše Vasića i Ravnogorskoj 267, u ulici Tina Ujevića naplata je uvedena za 24 mjesta, u Masarikovoj ulici na 36, a kod zgrade “Medicinske elektronike” na 80 – kazali su u Gradskoj upravi.

(Glas Srpske)