Vijesti 25.01.2022.

Novi PCR aparat za dijagnostiku virusa korona

ČITANJE: 2 minute

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske nabavio je novi pi-si-ar /PCR/ aparat koji će dodatno olakšati rad na dijagnostikovanju virusa korona.

Aparat je nabavljen u okviru međunarodnog projekta “Javnozdravstvena spremnost za epidemije i vanredne situacije koje prelaze granice država”.

Pomoćnik direktora za medicinske poslove u Institutu Jela Aćimović rekla je danas novinarima u Banjaluci da je ovo značajan projekat, koji ima niz aspekata, a čiji je zajednički cilj bolji odgovor na izazove pandemije.

Menadžer projekta Aljoša Đudurović naveo je da je ovo jedan od komplesknijih međunarodnih projekata koje zajedno sprovode Institut za javno zdarvstvo Republike Srpske, Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslovačke županije i Institut za javno zdravlje Crne Gore.

“Projekat finansira Evropska komisija putem IPA programa prekogranične saradnje Hrvatske, BiH i Crne Gore. Ukupna vrijednost projekta je oko milion evra, od čega Evropska komisija finansira 85 odsto predviđenih troškova za realizaciju projekta, a 15 odsto instituti”, rekao je Đudurović.

Osim nabavke opreme, putem projekta je obezbijeđena edukaciju za oko 260 epidemiologa iz zemalja učesnica, sa međunarodnim predavačima.

“Te edukacije omogućuju uvezivanje stručanja i razmjenu iskustava kada je u pitanju sama epidemiološka situacija i odgovor na probleme nastale u pandemiji”, pojasnio je Đudurović.

On je dodao i da je u sklopu projekat nabavljena računarska oprema za sve institucije, te da je u procesu nabavka vozila za transport uzoraka, kao i da su nabavljeni pi-si-ar aparati, koji jačaju kapacitete laboratorija.

Mikrobiolog Stanka Tomić navela je da se svakodnevno radi na tome da Institut omogući što brže i pouzdanije izdavanje nalaza stanovništvu.

“U ovako velikom broju usluga moguće je da se jedan aparat pokvari, zato je značaj nabavke nove opreme veliki. To će uticati na kapacitet laboratorije, jer su povećani zahtjevi za analizama”. dodala je Tomićeva.

(Srna, E.M)