Vijesti 11.01.2016.

Novi predsjednik Katalonije najavio odcjepljenje

ČITANJE: 1 minuta
katalonija
Gradonačelnik katalonskog grada Girone, Carles Puigdemont, novi je predsjednik Katalonije nakon što je u nedjelju dobio podršku 70 od 135 poslanika regionalnog parlamenta u kojem je najavio odcjepljenje te sjeveroistočne pokrajine od Španije.

– Mjeseci koji slijede neće biti niti lagani niti komotni. Ovo nisu vremena za kukavice“, istaknuo je 53-godišnji Puigdemont u obraćanju parlamentu. “Živjela slobodna Katalonija- kazao je na kraju govora.

Puigdemont je postao predsjednik nakon teških pregovora dviju strana koje zagovaraju nezavisnost, koalicije “Zajedno za Da” i antikapitalističke stranke Kandidatura narodnog jedinstva (CUP), koje su tek nakon tri mjeseca postigle sporazum.

U subotu je “Zajedno za Da”, sastavljena od konzervativne Demokratske konvergencije Katalonije (CDC) i lijeve Republikanske ljevice Katalonije (ERC), prihvatila da njihov kandidat Artur Mas odstupi s mjesta predsjednika u zamjenu za podršku CUP-a s kojim je dobila natpolovičnu većinu u parlamentu.

Mas je predsjedao Katalonijom od 2010. godine, a CUP se protivio njegovom reizboru zbog mjera štednje i ideološkog razilaženja nazivajući ga “buržujem”.

(Agencije)