Svijet 13.10.2022.

Novi predsjednik Senata Italije poklonik Benita Musolinija, djecu nazvao po poglavicama

ČITANJE: 1 minuta

Desničarski političar Ignazio La Russa, koji je u četvrtak izabran za predsjednika Senata na prvoj sjednici novog saziva italijanskog parlamenta, u dnevnoj sobi drži bistu italijanskog fašističkog diktatora Benita Musolinija.

Kao predsjednik gornjeg doma parlamenta u Rimu, 75-godišnjak preuzima drugu najvišu funkciju u Republici nakon predsjednika. Dobio je 116 senatorskih glasova od potrebna 104.

La Russa je stranački kolega Đorđe Meloni, koja bi narednih dana trebala postati premijer, iz krajnje desničarske stranke Braća Italije.

Ignazio La Russa rođen je 18. jula 1947. godine u Paternu kod Katanije na Siciliji, a srednje ime mu je Benito.

La Russa je imao kontroverzne izjave o italijanskoj istoriji i fašizmu. U predizbornoj kampanji je tvrdio da su svi Italijani “nasljednici il Ducea” – što je Musolinijev nadimak i znači “vođa”.

Tokom pandemije koronavirusa, La Russa je savjetovala Italijane na društvenim mrežama da prestanu da se rukuju i pokažu fašistički “rimski pozdrav”, što je analogno Hitlerovom pozdravu u nacističkoj Njemačkoj. U intervjuu prije četiri godine, La Russa je ponosno pokazao svoju dnevnu sobu sa vjerskim predmetima i bistom Musolinija.

Corriere je 2018. posjetio svoj dom u Milanu i fotografirao svoju kolekciju fašističkih memorabilija, koja uključuje Musolinijeve biste i medalje, fotografije i knjige o crnokošuljašima i kolonijalnoj Italiji.

Ljubitelj je američke istorije, a svoja tri sina je nazvao po indijanskim plemenima ili ratnicima – Antoninu Geronimu, Lorencu Kočisu i Leonardu Apaču, prenosi Jutarnji.hr.

(SB)

Oznake: Ignacio La Ruza