Svijet 25.10.2022.

Novi premijer Velike Britanije bogatiji od kralja

ČITANJE: 2 minute

Riši Sunak, koji danas zvanično postaje 57. premijer Velike Britanije, bogatiji je od kralja i mlađi je od svih svojih prethodnika osim Vilijama Pita mlađeg, piše list Gardijan.

Sunak će biti i prvi britanski premijer koji nije bijelac i prvi hinduistički lider britanske države.

On je rođen 1980. godine u Sautemptonu, nakon što su se njegovi roditelji preselili u Veliku Britaniju iz istočne Afrike. Njegov otac je bio ljekar opšte prakse, a majka je vodila sopstvenu apoteku. Oba roditelja imaju indijsko porijeklo.

Sunak, najstariji od troje djece, školovao se u privatnoj školi Vinčester koledž, a godina školovanja u toj ustanovi koštala je 43.335 funti. On je toj školi u posljednjih nekoliko godina donirao više od 100.000 funti.

Nakon završene škole, Sunak je upisao Fakultet za politiku, filozofiju i ekonomiju na Univerzitetu u Oksfordu. Nakon završenih dodiplomskih studija, on je završio i master na smjeru poslovne administracije na Univerzitetu u Stanfordu, gdje je upoznao buduću suprugu Aškatu Murti.

Murtijeva je kćerka indijskog milijardera Narajane Murtija, koji se često opisuje kao “indijski Bil Gejts” i koji posjeduje softversku kompaniju Infosis. Prema pojedinim izvještajima, ona ima 0,91 odsto udjela u kompaniji, u vrijednosti od oko 700 miliona funti.

Zajedničko bogatstvo Sunaka i Murtijeve procjenjuje se na oko 730 miliona funti, što je više nego dvostruko od bogatstva kralja Čarlsa Trećeg, čije se bogatstvo procjenjuje na između 300 i 350 miliona funti. Nekretnine koje bračni par posjeduje širom svijeta vrijede više od 15 miliona funti.

Nakon što je 5. septembra izgubio od Liz Tras u trci za premijera, očekivalo se da Sunak potpuno nestane sa političke scene. Međutim, bio je spreman da se ponovo uključi u trku nakon što je Trasova najavila ostavku.

Sunak se danas sastaje sa britanskim kraljem kako bi zvanično bio imenovan za premijera. Očekuje se da kasnije održi govor u Dauning stritu.