Vijesti 26.11.2015.

Novi program prekogranične saradnje Hrvatske, Srbije i BiH

ČITANJE: 1 minuta
EURI
Evropska komisija usvojila je novi program prekogranične saradnje za Hrvatsku, BiH i Crnu Goru, vrijedan oko 67 miliona evra, od kojih se 57 miliona evra izdvaja iz Evropskog fonda za regionalni razvoj i Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Program ima za cilj da poboljša kvalitet zajedničkih javnih usluga u regiji, promoviše razvoj održivog turizma i unaprijedi konkurentnost lokalnog biznisa.

Komesarka za regionalnu politiku Korina Kretu, poručila je da “prekogranični programi pružaju konkretne mjere u cilju unapređenja kvaliteta života i nude nove ekonomske šanse i radna mjesta ljudima koji žive u pograničnim regijama Evropske unije i njenih susjeda”.

– Ovi programi su prilika za regije da pronađu zajednička rješenja za prevazilaženje zajedničkih izazova- ocijenila je Kretu.

Program će takođe pomoći u ostvarivanju ciljeva Strategije za Jugoistočnu Evropu 2020, makroregionalne strategije EU za dunavski region i strategije EU za jadransko-jonski region.

Program pod nazivom “Interreg-IPA CBC Hrvatska-BiH-Crna Gora” pokriva III regiona u Hrvatskoj, 10 opština u Crnoj Gori, i Brčko distrikt i 109 opština u Bosni i Hercegovini.

Pet glavnih prioriteta programa su: poboljšanje kvaliteta usluga u oblasti zdravstva i socijalne njege, zaštita životne sredine, poboljšanje prevencije rizika i promocija energetske efikasnosti, doprinos razvoju turizma i očuvanju regionalne kulturne i prirodne baštine, unapređenje ekonomske konkurentnosti regije i pružanje tehničke pomoći u cilju poboljšanja efikasnosti u upravljanju i sprovođenju programa.

(N1)