NOVI PROJEKAT BANJALUČKOG “DISA”: “Zaboravom” šire krug publike

Članovi “Dis” pozorišta mladih Banjaluka objavili su pjesmu i spot “Zaborav”, koji je dio predstave “Dnevnik nepoznate generacije”. Predstava je autorski projekat u kojem režiju potpisuje Milan Bogdanović, a tekst Aleksandar Vasiljević.

“Riječ je o sentimentalnoj i očaravajućoj priči, koja nas potpuno sanjarski vodi kroz svoju radnju i vraća u vrijeme kada je sve izgledalo tako bezazleno i ljupko. Poigravanje emocijama, jačinom riječi i energijom glumaca ukazuje nam da nije sve tako jednostavno kako se čini i da je život nadahnjujuće putovanje puno prepreka”, rekao je Ognjen Bogdanović, direktor “Disa”.

U predstavi igraju Marko Bojić, Anja Banjac, Andrej Nježić, Tijana Anđela Kasapović, a Bogdanović dodaje da predstava vrvi od emocija koje žele da eksplodiraju i preplave srca publike.

“Samim tim bilo je neizbježno da se iz toga izrodi i singl pod nazivom ‘Zaborav’, koji je veliko finale čitave priče. Pjesma je sama po sebi našla svoj put i veoma brzo dobila spot rađen u produkciji ‘Unvo tima’ i ‘Dis’ pozorišta”, dodao je Bogdanović.

Napomenuo je da se pjesma rodila iz samog procesa rada, te da je njeno nastajanje trajalo koliko i sam rad na predstavi. Tekst za ovaj singl je napisao Aleksandar Vasiljević, a kompozitor je Zoran Šugić, koji je višegodišnji saradnik “Disa”. Muzika je snimljena u studiju “Zibor”.

“Na ideji predstave je rađeno malo više od dva mjeseca. Nakon toga, Milan je preuzeo rad s glumcima na sceni. Time je započet proces od tri mjeseca rada, skoro svakodnevnih proba. Predstava se može vidjeti na redovnom repertoaru ‘Disa'”, rekao je Bogdanović.

On smatra da vladaju dobri uslovi kada je u pitanju razvijanje amaterskog pozorišta u našoj zemlji, te da je pozorište u ekspanziji u svakom pogledu.

“Riječ je o umjetnosti koja sublimira sve ostale. Mladi se lako pronalaze u pozorišnom svijetu. Svjedočimo velikom broju trupa i grupa koje uspješno rade. Ono što nedostaje je institucionalna briga, jer je tranzicijom uništen sistem koji je funkcionisao. Bojim se da sadašnji naziv amater ima i druge konotacije, a odnosi se na kvalitet. Bilo bi dobro uspostaviti nekadašnje standarde ili predložiti nove. Po našim saznanjima u BiH funkcioniše oko 40 pozorišnih grupa i mi imamo odličnu saradnju sa svima”, naglasio je Bogdanović te dodao da je u planu rad na novim predstavama koje afirmišu mlade autore iz regiona.

“U aprilu je deseti ‘Aplauz fest’, koji je ove godine uvršten u kalendar manifestacija od značaja za grad Banjaluku. U planu su i turneje i nastupi na festivalima u Subotici, Štutgartu, Ljubljani i Kragujevcu. Od prvog februara objavljujemo i prvu seriju iz ciklusa ‘Luzeri’, koja je nastala nakon igranog filma, kao i dva kratkometražna filma”, zaključio je Bogdanović, ističući da im je sve ovo prilika da prošire krug publike.

(Nezavisne)

OD KOMUNISTE DO „KOMITE“: Posljednja godina vladavine Mila Đukanovića?

Kada jedan čovjek, Milo Đukanović, provede 30 godina krećući se u trouglu funkcija predsjednika i premijera Crne Gore, te lidera Demokratske partije socijalista, nema tu mnogo posla za politologe i sociologe. U aktuelnoj fazi, kada je višedecenijski gospodar „Montenegra“ suočen sa najozbiljnijim protestima od početka njegove vladavine, najpozvaniji da ocijene stanje u kojem se on

Servisne informacije za 23. februar

Servisne informacije za nedjelju, 23. februar 2020. godine: Policijska uprava: Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje za posljednja 24 časa u Gradu Banjaluka dogodila su se dva krivična djela. Javni red i mir je narušen dva puta, dogodile su se tri saobraćajne nezgode, bez povrijeđenih lica. Služba hitne pomoći U stanici hitne pomoći

SEZONA GRIPA U REPUBLICI SRPSKOJ: Povećava se broj zaraženih

Sve veći broj građana Srpske zaražen je gripom. U Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske još dva smrtna slučaja, čime je broj preminulih od posljedica gripa ove godine porastao na šest. Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u sedmoj nedjelji ove godine domovi zdravlja u Srpskoj prijavili su 7.588 akutnih respiratornih infekcija, oboljenja slična gripu

“LAKTAŠI OPEN”: Preko 600 džudista na prvom danu takmičenja

Više od 600 najmlađih džudista nastupilo je prvog dana na 18. po redu međunarodnom turniru “Laktaši open”. Najbolji klubovi iz regiona, ali i šire i ove godine daju sve od sebe da se prikažu u najboljem svjetlu, a organizatori su prezadovoljni sjajnim odzivom. Generalni sekretar Džudo Saveza Republike Srpske Siniša Đukić smatra da bi ovogodišnje

Turističko-rekreativni kompleks na Manjači u funkciji od proljeća

Za banjalučke ljubitelje prirode stižu dobre vijesti. Turističko-rekreativni kompleks na Manjači od proljeća će biti uređen kao izletište. Planirana je izgradnja vikend-naselja, hotela, sportskih terena, a na tom dijelu nalaze se i dva jezera koja su posebni mamac za izletnike. “Mi planiramo različite terene poput odbojkaškog, košarkaškog, fudbalskog terena, planiramo da izgradimo bungalove gdje će