Vijesti 21.08.2018.

NOVI PROJEKTI Počelo rješavanje vodosnadbijevanja viših dijelova Česme

ČITANJE: 1 minuta

Gradska uprava intenzivirala je aktivnosti na rješavanju višedecenijskog problema nedostatka vode viših dijelova naselja Česma, kako bi se omogućilo stabilno vodosnabdijevanje stanovnika u ovim dijelovima grada.

Prema planu, ove godine radiće se prva faza ovog projekta, što podrazumijeva izgradnju velikog rezervoara za najviše djelove naselja, odnosno Česmu 4 i cijeli podsistem.

Za ovaj posao, procijenjene vrijednosti oko 400.000 KM, danas je raspisan tender za izbor izvođača radova.
Kako su pojasnili u nadležnom Odjeljenju za komunalne poslove, u naselju Česma je omogućeno vodosnabdijevanje potrošača koji pripadaju prvoj i drugoj zoni vodosnabdijevanja ali ne i viših djelova odnosno treće i četvrte zone.

– Da bi se riješilo snabdijevanje potrošača na višim zonama potrebno je izgraditi sistem koji bi snabdijevao potrošače do 400 metara nadmorske visine. Prva faza u izradi ovog sistema je izgradnja rezervoara kapaciteta 500 kubnih metara u četvrtoj visinskoj zoni – naveli su iz odjeljenja.

U narednoj fazi, odnosno tokom iduće godine, nakon izgradnje elemenata primarne slijedi izgradnja sekundarne mreže vodosnadbijevanja i rješavanje problema za korisnike mreže u trećoj i četvrtoj visinskoj zoni.

Podsjećamo da je u Česmi 2, početkom avgusta, počela gradnja vodovoda u dužini od 850 metara, a radovi su povjereni preduzeću „Hidrosplet“.

U tehničkom smislu, riječ je o zamjeni sistema javnih česmi normalnim snabdijevanjem i prelaskom sa jedne na drugu liniju, kako bi se obezbijedilo pouzdano snabdijevanje vodom stanovništa koje je do sada bilo problematično.