Vijesti 05.01.2018.

Novi regulacioni planovi u širem centru Banjaluke

ČITANJE: 2 minute

Odjeljenje za prostorno uređenje priprema izmjenu nekoliko regulacionih planova u urbanom dijelu grada, pa će novi izgled tako dobiti Aleja Svetog Save, naselje Aleja, park „Mladen Stojanović“ i Lauš.

Načelnik Odeljenja Slobodan Stanarević, naglašava da je trenutno prioritet izmjena i što skorije usvajanje RP kod „Sirana“ na Laušu, kako bi se na toj prometnoj lokaciji konačno pravio kružni tok.

Po sadašnjem regulacionom planu ovdje je predviđen tok sa dvije trake, ali to za sobom povlači rješavanje velikog broja imovinskih odnosa, pa su radi brže realizacije nadležni riješeni da ovdje prave raskrsnicu sa jednom trakom.

Kružni tokovi gradiće se i duž Aleje Svetog Save u Boriku i to kod Rebrovačke crkve i hotela „Krajina“.

Na radost mještana, ucrtano je i više zelenih površina u naselju Aleja centar, koje su stanari zbog „nehumanih uslova života“ davno prozvali „betonskim naseljem“.

Novi sadržaji planirani su i u najvećem gradskom parku – staza i fontana.

Stanarević najavljuje da bi za dva i po mjeseca uži centar grada i zvanično trebao dobiti novi izgled na papiru, te da imaju neka rješenja koja građani nisu očekivali, ali tačne detalje nije otkrivao.

Kao veliki projekat istakao je dugo očekivanu koncertnu dvoranu u blizini zgrade Vlade RS.

– Multifunkcionalna dvorana, koncertna, kongresna i možda nova pozorišna scena nalaziće se kod pomoćnog stadiona FK Borac, a RP bi trebalo da bude usvojen do kraja marta. Tačan projekat još nemamo, ali postoje prijedlozi i investicija bi po procjenama koštala od osam do deset miliona KM. Spremni smo da za ovaj projekat uđemo u proces javno-privatnog partnerstva- govori načelnik.

Ove godine očekuje nas i konačna definicija prostora na mjestu već čuvene „rupe“ u centru, gdje se trebao praviti šoping centar. Investitor sada na ovoj lokaciji gradi podzemni parking, a Grad se još dvoumi da li će ovde praviti novi trg ili park.

– Dali smo primjedbe na prednacrt i čekamo novo rješenje. Cilj da na ovom mjestu imamo novu Gospodsku ulicu sa višim objektima sa strane i zelenim površinama – poručio je Stanarević, dodajući da će i prostor Čajaveca koji se ubrzano razvija konačno dobiti regulacioni plan.

Šta umjesto hirurgije?

Ove godine kompletna Hirurgija trebala bi se iz centra grada izmjestiti u objekat Univerzitetskog – kliničkog centra RS na Paprikovcu, a nadležni su sada „na mukama“ šta graditi na staroj i veoma atraktivnoj lokaciji.

Kako kaže Stanarević, zemljište je državno i pokrenuli su proceduru za izmjenu RP, ali još nije poznato, dodaje, da li će UKC iskazati interes za ovu parcelu. Tek nakon konsultacija znaće u kom smjeru i kakve sadržaje planirati u blizini Poliklinike.

(EuroBlic)