Politika 13.12.2015.

Novi Rusko-Turski incident

ČITANJE: 1 minuta
Ruski brod
Vojni i vojno-pomorski ataše pri Ambasadi Turske u Moskvi kontraadmiral Ahmet Guneš bio je hitno pozvan u Ministarstvo odbrane radi razgovora sa zamjenikom ministra odbrane Anatolijem Antonovom, saopštila je pres-služba vojnog resora Rusije.

– Turski vojni diplomata je oštro upozoren na moguće pogubne posljedice nerazumnih akcija zvanične Ankare prema ruskom vojnom kontingentu koji je izvodio zadatke u borbi sa međunarodnim terorizmom u Siriji – saopštili su u Ministarstvu.

– Između ostalog, bila je saopštena duboka zabrinutost još jednom u nizu provokacijom turske strane prema ruskom patrolnom brodu ’Smetlivi‘ u Egejskom moru, koji je radi upozorenja na sudar sa turskim brodom ’Gečiciler Balik Čilik‘ bio prinuđen da otvori vatru iz lakog naoružanja na rastojanju koje garantuje nepogađanje turskog broda – dodali su u Ministarstvu odbrane.

– Ministarstvo inostranih poslova Turske saopštilo je da će izaći sa saopštenjem o incidentu u Egejskom moru nakon što izvrši saslušanje ribara koji su bili svjedoci događaja – prenose mediji izjavu šefa diplomatije Turske Mevluta Čavušoglua.

On je saopštio da je upoznat sa reakcijom Moskve, ali da će Turska izvući zaključke nakon razgovora sa ribarima. Osim toga, Čavušoglu je naveo da je Turska protiv eskalacije i da zato incident treba da bude predmet razgovora.

(Sputnik)