Magazin 24.11.2015.

Novi Sad: Gimnazije zabranile miniće i štikle!

ČITANJE: 2 minute
ucenice-minici
Sve škole u Srbiji imaju mogućnost da donesu pravilnik o odijevanju đaka, ali se mali broj dosad na to odlučio. Među prvima u Novom Sadu takva pravila primjenjuju dvije gimnazije – “Isidora Sekulić” i “Svetozar Marković”, u kojima je jasno naznačeno u kakvoj garderobi učenici mogu da dolaze na nastavu i šta se smatra neprikladnim. Novog bontona u odijevanju nisu izuzeti ni profesori i ostali zaposleni.

U Gimnaziji “Isidora Sekulić” se kodeks oblačenja i ponašanja primjenjuje već dvije godine, a po riječima direktorke Ružice Vukobratović, i pored toga ne odustaju od ideje o jednoobraznom oblačenju đaka i profesora.

– Smatram da uniforme treba vratiti u škole, kako za đake, tako i za profesore. U saglasnosti sa učenicima odlučilo bi se kako bi izgledale i sa kakvim obilježjima. Našim đacima prilikom posjete vršnjacima u gimnaziji u Nižnjem Novgorodu, gdje se uniforme nose, to se mnogo dopalo i rado bi ih prihvatili – kaže direktorka Vukobratović.

Dok se to ne dogodi, đaci “Isidore Sekulić” i njihovi roditelji se na početku školske godine upozoravaju da se u gimnaziju ne može doći svakojako obučen. Zabranjeno je, naime, imati kratke pantalone, providnu odjeću, dukseve i majice sa neprimjerenim natpisima, helanke, visoke potpetice…

I u Gimnaziji “Svetozar Marković” pod neprimjerenim izgledom podrazumijeva se nošenje majica sa bretelama, dubokim dekolteom, potom mini-suknji i helanki, ukoliko nisu prekrivene dužom tunikom, kao i odjeće sa navijačkim obilježjima. Učenici koji se ne pridržavaju pravila o oblačenju, kako navode u ovoj školi, biće udaljeni sa nastave i poslati kući da se adekvatno obuku, a svaki takav izostanak biće neopravdan.

I u Gimnaziji “Laza Kostić” postoji pravilnik o pravima, obavezama i odgovornosti učenika. Tu je, između ostalog, navedeno da je lakša povreda radnih obaveza ako đak dolazi na nastavu neprikladno odjeven.

U većini srednjih škola donijeta su pravila ponašanja, a kućni red važi kako za đake i nastavnike, tako i za roditelje, kada dolaze u školu.

(Novosti.rs)