Vijesti 16.05.2016.

Novi Sad: Trinaestogodišnjak izbo čovjeka zbog “pogrešnog” pogleda

ČITANJE: 2 minute
noz
Maloljetničko nasilje je u sve većem porastu u Srbiji, a tome u prilog govori i saznanje da je dječak (13) iz Bogatića, koji je priznao da je nožem na Kvantaškoj pijaci u Novom Sadu 12. maja napao Mladena Tomića (43) i zario mu nož u leđa, to uradio samo zato što je ovaj pogledao njegovu rođaku.

Prema podacima iz policije, prvo je došlo do svađe u kojoj su učestvovali njegov otac i dva rođaka, a zatim je on uzeo nož i zario mu ga u leđa. Tomiću je ljekarska pomoć ukazana i nije u životnoj opasnosti, piše Alo.

Ipak, dječakov otac i dva rođaka su pušteni, a tužilaštvo treba da odluči da li će biti krivično gonjeni i za koja krivična djela, a protiv oca će najvjerovatnije biti podignuta krivična prijava zbog zanemarivanja djeteta.

Samo nekoliko dana kasnije, skoro ista situacija se dogodila u centru Beograda. I tada je akter bio maloljetnik koji je nožem nasrnuo na starijeg muškarca i nanio mu nekoliko ubodnih rana u predjelu leđa i nogu.

Napad se dogodio u nedjelju oko četiri ujutru na uglu Gospodar Jevremove i Višnjičke. MUP je potvrdio da je povrijeđeni hitno prevezen na reanimaciju Urgentnog centra dok je napadač identifikovan i uhapšen.

Maloljetnička delinkvencija je godinama unazad u porastu, a posebno zabrinjava podatak da su oni sve veće žrtve narko-bosova u čije ime postanu egzekutori.

Prema statističkim podacima kako piše ovaj list, u Novom Sadu je prošle godine u pet akcija “Školarac” zaplijenila 33 noža i pet pištolja, a maloljetnici su u ovom gradu počinili čak 10 odsto krivičnih djela.

U prosjeku, djeca između 16-17 godina služe kaznu u vaspitno-popravnim domovima, a za njima slijede mlađi prestupnici uzrasta 15-16.

U vaspitno-popravnom domu kaznu služe najviše onih koji su punoljetni ili su bar blizu punoljetstva.

Ipak, zločin koji je po brutalnosti ostao upamćen je onaj od 18. oktobra 1997. godine koji se dogodio u centru Beograda, kada su skinhedsi M.Ć. (17) i I.F. (17) ubili Dušana Jovanovića (14), šutirajući ga cokulama i udarajući ga šakama sve dok mu nisu slomili vrat i ubili ga samo zato što je Rom.

Prema Krivičnom zakonu, djeca do 14 godina ne odgovaraju za zločin i šalju se u vaspitnu ustanovu zbog socijalne zaštite. Mlađim maloljetnicima, od 14 do 16 godina izriču se vaspitne mjere upozorenja i usmjeravanja, pojačanog nadzora ili upućivanja u vaspitnu ustanovu, a starijim maloljetnicima, od 16 do 18 godina, irziču se i vaspitne mjere i kazna maloljetničkog zatvora.

 

(Telegraf.rs)