NOVI SIMBOLI BANJALUKE U toku pripreme za realizaciju tri međunarodna arhitektonska konkursa

Međunarodni arhitektonski konkursi na osnovu kojih će se definistati izgled kongresno konferencijske dvorane, mosta u Docu, te centralnog područja grada biće objavljeni do kraja februara.

Radi se o projektima koji bi trebali s jedne strane da omoguće da Banjaluka dobije reprezentativne objekte koji će biti njeni simboli, a s druge strane da obezbijede privredni i turistički razvoj grada. Za realizaciju ova tri konkursa iz gradske kase će biti izdvojeno 300.000 KM.

Gradski arhitekta Ivan Rašković je rekao da će nacrte za raspisivanje sva tri konkursa pripremiti do kraja ovog mjeseca.

– Moramo osmisliti program, za projektni zadatak odnosno trebamo jasno precizirati šta se tačno traži u sva tri slučaja kako bi dobili najbolja rješenja te koji su rokovi za njihovu predaju. Oni prije proljeća moraju biti objavljenji i plan je da to uradimo u februaru, ali nećemo pustiti sva tri odjednom nego ćemo praviti razmake. Ideja je da do kraja 2019. godine imamo spremna sva tri idejna rješenja kako bi se moglo ići u njihovu dalju realizaciju koja podrazumijeva traženje izvora finaniranja za njihovu gradnju i slično – kazao je Rašković.

Dodao je da su zbog njihovog značaja za grad ovi projekti izabrani da se putem međunarodnih konkursa odredi njihov izgled.

– Banjaluka ima potencijala za kongresni turizam zbog geostrateškog položaja grada koji se nalazi između Beograda, Sarajeva i Zagreba. Prosto ona je kapija regiona pored autoputa i aerodroma i ima fantastične predispozicije za ovaj tursitički i privredni sadržaj – naglasio je Rašković.

On je rekao da novi most u Docu rješava važno pitanje u oblasti saobraćaja.

– Za veliki dio naselja sa desne starne Vrbasa je bitno da se skrate putovanja prema centru grada. Veći dio pješačkog i motornog saobraćaja bi se njegovom izgradnjom izmjestio na ovaj most i time bi se rasteretio Gradski most koji je star – naveo je Rašković.

Istakao je da je od velike važnosti i izgled samog jezgra Banjaluke te da se on u odnosu na trenutno stanje treba bolje urediti.

– Od Trga Krajine do Narodnog pozorišta RS je ustanovljena osa koja definiše njene okvire još u vrijeme banovine, a sada je na ovoj generaciji da se postavi nova osa od parkinga na staroj stanici pa prema takozvanoj rupi kako bi taj kompletan dio dobio izgled koji Banjaluka zaslužuje. Trenutno je sve to prilično neuslovno, pogotovo dio poslije sklupture bana Milosavljevića iza koje je  parking i veliko gradilište. Tu je kuća Levi koja je oronula i propada tako da se sve to treba uokviriti i napraviti jedinstven koncept uređenja centra grada – kazao je Rašković.

Skupština grada je u decembru prošle godine usvojila regulacioni plan za centar Banjaluke koji definiše izgled užeg jezgra grada izuzev dijela koji se odnosi na potez od stare autobuske stanice prema takozvanoj „rupi“. Prilikom izrade ovog dokumenta je rečeno da tu mora biti mjesta za zelene površine te centralno spomen obilježije ali da će se tačan izgled tog dijela odrediti naknadno kroz međunarodni arhitektosnki konkurs. Nakon izrade tog idejnog rješenja, osim sadržaja biće poznato i koliko će novca biti potrebno da se taj plan sa papira sprovede u dijelo.

Za most i dvoranu oko 40 miliona KM

Kongresno konferencijska dvorana bi trebala biti građena u Ulici olimpijskih pobjednika, u blizini zgrade Vlade Srpske. Prema ranijim procjenama, vrijednost izgradnje ove sale iznosi oko 30 miliona KM, a objekat bi, osim kongresno – koncertne sale od oko 2.000 mesta, uključivao i visokorangirani hotel.

Izgradnju mosta u Docu su gradske vlasti najavile kao jedan od prioritetnih projekta koji bi trebao biti realizovan u narednih nekoliko godina. Prema prvim procjenama za njegovu gradnju biće potrebno oko devet miliona KM.

(Srpskainfo)

Preminuo političar Slobodan Popović

Preminuo je Slobodan Popović, bivši poslanik SDP-a i PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske. “On je bio sedam ili osam dana u bolnici. Koliko ja znam, imao je izliv krvi u mozak. Bio je u bolnici u Banjaluci, ali, nažalost, tačno je, preminuo je”, potvrdio je za “Avaz” Borislav Borenović, predsjednik PDP-a. “Danas nas je

POSLOVNA PRILIKA Još samo tri dana za ponude za “Staklenac”

Više atraktivnih gradskih poslovnih prostora ponuđeno je u zakup, pod izuzetno povoljnim uslovima, a zainteresovani zakupci imaju još samo tri dana za podnošenje prijava. Uz popularni “Staklenac”, jedan od najatraktivnijih poslovnih prostora u gradskom vlasništvu, i javno sklonište u kojem se svojevremeno nalazio poznati klub “Pećina” ponovo je ponuđen na dugoročno iznajmljivanje, saopšteno je iz

Na PMF-u najsavremenija učionica za istraživanje

Predstavnici Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i nevladine organizacije Save The Children za Sjeverozapadni Balkan, potpisali su Memorandum o razumijevanju. Kako je navedeno na sajtu Univerziteta u Banjaluci, Prirodno-matematički fakultet i  Save The Children će sarađivati u realizaciji projekta Enable BiH, koji ima za cilj jačanje obrazovanja iz oblasti STEM disciplina u našoj zemlji. Tako

Behram-efendijina džamija među najstarijim na području Banjaluke

Behram-efendijina ili Behram-begova džamija u banjalučkom naselju Novoselija, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, prema mnogim podacima najstarija je džamija na ovom području. Sagradio ju je Behram-efendija 1560. godne, a pod zaštitom države, osim same džamije, su kuija – podzemna prostorija za ibadet, turbe Behram-efendije, mekteb, harem, kao i česma, kapija i kameni zid koji ograđuje

Poginuo Šaban Šaulić

Pjevač narodne muzike Šaban Šaulić imao je tešku saobraćajnu nesreću u Njemačkoj nakon koje je i preminuo. Ovu informaciju za Hayat.ba potvrdio je njegov dugogodišnji prijatelj Sabit Dervišević Saša. Njemački portal “NW” prenio je da se oko šest sati ujutru dogodio udes na autoputu A2 u smijeru ka Dortmundu, u kojem su četiri osobe povrijeđene, tri teže, jedna lakše,

Obustava saobraćaja u centru Banjaluke

Zbog obilježavanja Kineske nove godine, danas od 18.15 do 19 časova, biće obustavljen saobraćaj u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Aleje svetog Save do Bulevara cara Dušana. Za vrijeme trajanja obustave, saobraćaj će regulisati i preusmjeravati službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja, na linijama javnog prevoza

“JAČANJE MJESNIH ZAJEDNICA” Inicijativa za nastavak trotoara u Saračici

Na Saračici će biti izgrađen trotoar i na desnoj strani regionalnog puta Banjaluka – Bronzani Majdan, od Tvrdoške do Ravaničke ulice, u nastojanju, navode iz Gradske uprave, da se poveća bezbjednost pješaka na ovoj veoma frekventnoj saobraćajnici. Ovo je nastavak izgradnje trotoara u ovoj mjesnoj zajednici u okviru projekta Grada i UNPD-a „Jačanje uloge mjesnih