NOVI SIMBOLI BANJALUKE U toku pripreme za realizaciju tri međunarodna arhitektonska konkursa

Međunarodni arhitektonski konkursi na osnovu kojih će se definistati izgled kongresno konferencijske dvorane, mosta u Docu, te centralnog područja grada biće objavljeni do kraja februara.

Radi se o projektima koji bi trebali s jedne strane da omoguće da Banjaluka dobije reprezentativne objekte koji će biti njeni simboli, a s druge strane da obezbijede privredni i turistički razvoj grada. Za realizaciju ova tri konkursa iz gradske kase će biti izdvojeno 300.000 KM.

Gradski arhitekta Ivan Rašković je rekao da će nacrte za raspisivanje sva tri konkursa pripremiti do kraja ovog mjeseca.

– Moramo osmisliti program, za projektni zadatak odnosno trebamo jasno precizirati šta se tačno traži u sva tri slučaja kako bi dobili najbolja rješenja te koji su rokovi za njihovu predaju. Oni prije proljeća moraju biti objavljenji i plan je da to uradimo u februaru, ali nećemo pustiti sva tri odjednom nego ćemo praviti razmake. Ideja je da do kraja 2019. godine imamo spremna sva tri idejna rješenja kako bi se moglo ići u njihovu dalju realizaciju koja podrazumijeva traženje izvora finaniranja za njihovu gradnju i slično – kazao je Rašković.

Dodao je da su zbog njihovog značaja za grad ovi projekti izabrani da se putem međunarodnih konkursa odredi njihov izgled.

– Banjaluka ima potencijala za kongresni turizam zbog geostrateškog položaja grada koji se nalazi između Beograda, Sarajeva i Zagreba. Prosto ona je kapija regiona pored autoputa i aerodroma i ima fantastične predispozicije za ovaj tursitički i privredni sadržaj – naglasio je Rašković.

On je rekao da novi most u Docu rješava važno pitanje u oblasti saobraćaja.

– Za veliki dio naselja sa desne starne Vrbasa je bitno da se skrate putovanja prema centru grada. Veći dio pješačkog i motornog saobraćaja bi se njegovom izgradnjom izmjestio na ovaj most i time bi se rasteretio Gradski most koji je star – naveo je Rašković.

Istakao je da je od velike važnosti i izgled samog jezgra Banjaluke te da se on u odnosu na trenutno stanje treba bolje urediti.

– Od Trga Krajine do Narodnog pozorišta RS je ustanovljena osa koja definiše njene okvire još u vrijeme banovine, a sada je na ovoj generaciji da se postavi nova osa od parkinga na staroj stanici pa prema takozvanoj rupi kako bi taj kompletan dio dobio izgled koji Banjaluka zaslužuje. Trenutno je sve to prilično neuslovno, pogotovo dio poslije sklupture bana Milosavljevića iza koje je  parking i veliko gradilište. Tu je kuća Levi koja je oronula i propada tako da se sve to treba uokviriti i napraviti jedinstven koncept uređenja centra grada – kazao je Rašković.

Skupština grada je u decembru prošle godine usvojila regulacioni plan za centar Banjaluke koji definiše izgled užeg jezgra grada izuzev dijela koji se odnosi na potez od stare autobuske stanice prema takozvanoj „rupi“. Prilikom izrade ovog dokumenta je rečeno da tu mora biti mjesta za zelene površine te centralno spomen obilježije ali da će se tačan izgled tog dijela odrediti naknadno kroz međunarodni arhitektosnki konkurs. Nakon izrade tog idejnog rješenja, osim sadržaja biće poznato i koliko će novca biti potrebno da se taj plan sa papira sprovede u dijelo.

Za most i dvoranu oko 40 miliona KM

Kongresno konferencijska dvorana bi trebala biti građena u Ulici olimpijskih pobjednika, u blizini zgrade Vlade Srpske. Prema ranijim procjenama, vrijednost izgradnje ove sale iznosi oko 30 miliona KM, a objekat bi, osim kongresno – koncertne sale od oko 2.000 mesta, uključivao i visokorangirani hotel.

Izgradnju mosta u Docu su gradske vlasti najavile kao jedan od prioritetnih projekta koji bi trebao biti realizovan u narednih nekoliko godina. Prema prvim procjenama za njegovu gradnju biće potrebno oko devet miliona KM.

(Srpskainfo)

Neizvjesno uvođenje doživotne robije u Republici Srpskoj

Još nije jasno da li će počinioci najtežih krivičnih djela u Republici Srpskoj na doživotnu robiju. Uvođenje instituta doživotne kazne zatvora, po ugledu na Srbiju, eventualno će analizirati radna grupa u izradi Izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske koja je na pomolu ove godine. Ipak, u Ministarstvu pravde Republike Srpske za sada nisu sigurni

Održan GEFF i UniCredit energetski efikasan dan u Banjaluci

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, EBRD (GEFF program), UniCredit Bank Banja Luka te vodeći proizvođači i prodavači zelenih tehnologija, organizovali su “energetski efikasan dan” ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci. Tokom događaja proizvođači i distributeri energetski efikasnih tehnologija, procijenjenih i odobrenih od strane GEFF-a, građanima su predstavili zelene tehnologije kao što su: toplotna

Na simpozijumu u Banjaluci više od 100 neurologa iz Srbije i Srpske

U Banjaluci je danas počeo Međunarodni simpozijum o neurologiji, kojem prisustvuje više od stotinu neurologa iz Srbije i Republike Srpske. Na Simpozijumu pod nazivom “Prvi sastanak neurologa Srbije i Republike Srpske”, biće riječi, između ostalog, o unapređenju kvaliteta liječenja pacijenata. Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da će na

Prikazana savremena umjetnost i djelo Vlade Miloševića

Manifestacija “Dani Vlade Miloševića” zatvorena je u Banskom dvoru Kulturnom centru koncertom studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci je kao organizator manifestacije ovogodišnji program posvetila promociji studenata i fokus je bio na domaćem umjetničkom kadru. Najtalentovanijim studentima pripala je čast ne samo da otvore nego i da zatvore ovu uglednu

“POLENSKI SEMAFOR” ZAKOČEN ZBOG DVA FENINGA Poništen tender za mjerenje polena u vazduhu

Mjerenje alergenih vrsta polena u vazduhu u Banjaluci još nije počelo iako je dolaskom proljeća počelo bujanje vegetacije koja kod brojnih Banjalučana izaziva alergijske reakcije. Građani su prethodnih godina svakodnevno dobijali ove informacije na takozvanom „Polenskom semaforu“ na internet stranici Grada ali za ovu sezonu još nije izabrana firma ili ustanova koja bi bila zadužena

POVODOM DANA GRADA Tri koncerta večeras u Banjaluci

Povodom Dana grada Banjaluke, velika regionalna muzička zvijezda Željko Samardžić održaće večeras koncert kod Muzeja savremena umjetnosti. Jazz Poesy Cabaret poklanja rodnom gradu čovječansku pretpremijeru svog novog studijskog albuma. Koncert će biti održan u Narodnom pozorištu Republike Srpske, sa početkom u 20 časova. Na koncertu će se pored starih izvesti i devet novih pjesama koje