Sport 07.04.2022.

Novi sistem kvalifikacija za odbojkaše na Olimpijskim igrama

ČITANJE: 1 minuta

Svjetska odbojkaška federacija (FIVB), saopštila je novi sistem kvalifikacija za Olimpijske igre i novi sistem takmičenja na olimpijskom turniru u Parizu 2024. godine.

Po novom sistemu kvalifikacija, 24 najbolje reprezentacije sa rang-liste FIVB od 12. septembra 2022. za odbojkaše, odnosno 17. oktobra za odbojkašice, biće podijeljene u tri grupe sa po osam selekcija, a plasman na OI izboriće po dvije najbolje reprezentacije iz svake grupe.

Kvalifikacioni turniri će se odigrati od 16. do 24. septembra 2023. u konkurenciji odbojkašica, odnosno od 30. septembra do 8. oktobra u konkurenciji odbojkaša.

Preostalih pet reprezentacija biće poznato po završetku preliminarne faze Lige nacija 2024.

Na osnovu rang-liste FIVB biće određeno još po pet reprezentacija u obje konkurencije, a prioritet prilikom određivanja imaju selekcije sa kontinenata koje u tom trentuku nemaju kvalifikovane reprezentacije za Olimpijske igre, a potom najuspješnije rerpezentacije sa FIVB rang-liste koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale za Olimpijske igre.

FIVB je saopštio da je promijenjen i sistem takmičenja na Olimpijskim igrama, pa će u Parizu 12 reprezentacija biti podijeljene u tri grupe sa po četiri selekcije.

Plasman u četvrtfinale izborice po dvije prvoplasirane reprezentacije iz tri grupe, kao i dvije najbolje trećeplasirane reprezentacije.

J.U.