Vijesti 04.04.2017.

Novi skandal u Centru za socijalni rad Banjaluka

ČITANJE: 3 minute

Centar za socijalni rad Banjaluka u proteklom periodu dobio je uznemirujuće informacije o zloupotrebi narkotika od strane maloljetnih štićenika u Domu za djecu i mlade bez roditeljskog staranja „Rada Vranješević“, ali o ovim informacijama policija uopšte nije obaviještena.

„EuroBlic“ saznaje da su šokantne informacije dostavljene CSR Banjaluka prije 15-tak dana, ali ih direktorica Vera Sladojević nije proslijedila CJB Banjaluka, što nam je potvrđeno u odgovoru iz policije.

– Policijski službenici nemaju zaprimljenih prijava o navodima iz vašeg dopisa – navodi se u odgovoru CJB Banjaluka.

Portparolka CJB Banjaluka Marija Markanović objasnila je da je Zakonom o krivičnom postupku RS propisano obavezno prijavljivanje krivičnog djela od strane odgovornih osoba u svim organima vlasti u Republici Srpskoj.

-Službena i odgovorna lica u svim organima vlasti u RS, javnim preduzećima i ustanovama dužni su da prijave krivična dela o kojima su obaviješteni ili za koja saznaju na neki drugi način. U takvim okolnostima, službeno i odgovorno lice preduzeće mere da bi se sačuvali tragovi krivičnog dela, predmeti na kojima je ili pomoću kojih je učinjeno krivično delo i drugi dokazi o njima i obavestiće o tome bez odgađanja ovlašćeno službeno lice ili tužilaštvo- objasnila je Markanovićeva.

marija markanovic

Prema Zakonu o krivičnom postupku RS svako odgovorno lice, a posebno oni koji vrše nadzor, odgajanje i vaspitavanje maloletnika, te pružaju zaštitu i pomoć maloljetnicima, dužni su da o svakoj sumnji u krivično djelo odmah obavijeste policiju ili tužioca.

– Policijski službenici će u skladu sa zakonom utvrđenim ovlašćenjima preduzeti sve mere i radnje u cilju provjere navoda i utvrđivanja svih okolnosti i činjeničnog stanja a o prikupljenim saznanjima obavijestiće i Okružno javno tužilaštvo Banjaluka – objasnila je portparol CJB Banjaluka Marija Markanović.

Kako bi provjerili zašto CSR Banjaluka zabrinjavajuće informacije nije odmah proslijedio policiji, prošle sedmice smo uputili dopis CSR Banjaluka, ali do danas nismo dobili odgovor, piše EuroBlic.

U međuvremenu smo došli do informacija da je slučajno ili ne, upravo prošle sedmice direktorica CSR Banjaluka Vera Sladojević ove informacije proslijedila samo Domu „Rada Vranješević“.

Direktor Doma „Rada Vranješević“ Vladimir Kajkut izjavio je juče za „EuroBlic“ da je prošle sedmice primio dopis iz CSR Banjaluka sa informacijama o navodnoj zloupotrebi droga od strane maloljetnih štićenika.

vladimir kajkut

-Prošle sedmice smo primili dopis CSR Banjaluka i u narednom periodu ćemo zajedno sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS obaviti testiranja maloletnih štićenika kako bi utvrdili da li su informacije tačne- naveo je Kajkut.

Naređenje gradonačelnika Banjaluke

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić prošle sedmice je nakon hapšenja radnika JP „Akvana“ osumnjičenog za trgovinu narkoticima, naredio svim institucijama, među kojima je i Centar za socijalni rad Banjaluka da odmah preduzmu aktivnosti na poboljšanju bezbjednosnih uslova. Akcenat je stavljen upravo na zaštitu od prodaje droge, kao i na zaštitu od nasilja. Naređenja su adresirana na rukovodstva institucija.

(EuroBlic)