Politika 04.01.2016.

Novi slučaj penzionisanja u BH Parlamentu: Penzija, otpremnina pa i plata!

ČITANJE: 2 minute
parlament bih
Mirsad Mešić, SDP-ovac u Parlamentu BiH, još jedan je poslanik koji po sili zakona odlazi u penziju. Može da računa na otpremninu od šest prosječnih plata, ali će kao i mnogi drugi prije njega, iskoristiti pravo da se vrati na posao, s tim da će do kraja mandata primati i platu i penziju.

Nadležna komisija mu je dala zeleno svjetlo za penzionisanje.

– On je samo tražio penzionisanje, šta dalje ne znam- kaže Momčilo Novaković, poslanik NDP-a u Predstavničkom domu Parlemantarne skupštine BiH.

Koliko će novca Mešić dobiti na ime otpremnine još nije poznato. Sudeći po ranijim primjerima radi se o iznosu od oko 25 hiljada maraka. SDP-ov poslanik bi u narednih nekoliko mjeseci trebao da dobije rješenje o penizonisanju i to na iznos od oko 2.000 maraka. Potvrđuje da ostaje u Parlamentu do kraja mandata i da će primati i platu od nekoliko hiljada maraka.

– Ostvario sam pravo na penziju, a profesionaliziraću se poslije odlaska u pezniju tako da ću imati i platu i penziju. Moj odnos prema tome je da ću sve te peznije koje neće biti male uplatiti u Fond “Znanje gradi Bosnu i Hercegovinu”- rekao je Mirsad Mešić, poslanik SDP-a u Parlamentu BiH.

Bez obzira na to, iz nevladinog sektora podsjećaju se radi o pravima koja su ranije izvala veliki gnjev javnosti. Još jednom pozivaju parlamentarce da mijenjaju zakon i takvoj praksi stanu u kraj.

– Smatramo da je krajnje vrijeme da se zakonski regulišu takve stvari i da se dosnesu odluke i pravilnici kojima će se na neki način to preduprijediti u narednom periodu- poručuje Ivica Čavar, CCI.

Iz nevladinog sektora podsjećaju na slučajeve Dušanke Majkić, Živka Marjanca, Sredoje Novića, Beriza Belkića i brojnih drugih koji su do sada koristili slične privilegije.

U ovoj godini otpremninu bi trebao da dobije i Niko Lozančić, bivši HDZ-ov poslanik u Parlamentu BiH.

(Atv)