Svijet 02.01.2023.

Novi soj koronavirusa se širi svijetom, zovu ga XBB15: Upozorava se da bi mogao biti najgori do sada

ČITANJE: 2 minute

Australijski portal “News.com.au” piše o tome kako se pojavila nova opasna podvarijanta korona virusa i da bi mogla da bude najgora do sada. Opasna podvarijanta koronavirusa izaziva haos širom Amerike i Velike Britanije, a jedan stručnjak je označio kao “sljedeću veliku i najgoru varijantu na svijetu u ovom trenutku“.

Novi soj, nazvan XBB15 prvi put se pojavio u Njujorku i brzo se proširio duž države i regiona kao i u Velikoj Britaniji. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti slučajevi oboljelih od novog soja su se udvostručili tokom prošle sedmice. Iako je još rano, stručnjaci su zabrinuti zbog novog soja jer je došlo do ogromnog skoka u hospitalizacijama u oblastima u kojima je zavladao.

“Širi se brže”

Američki epidemiolog Erik Feigl-Ding, obučen na Harvardu nedavno je na Tviteru podijelio niz alarmantnih postova u vezi sa takozvanom super-varijantom upozoravajući da je ona među varijantama koje vešto izbjegavaju imunitet i da je jedna od najboljih varijanti za invaziju na ljudske ćelije.

On kaže da se nova varijanta širi mnogo brže od starih sojeva i kritikuje Centar za kontrolu i prevenciju bolesti jer je propustio da ljude upozori na opasnost. Epidemiolog kaže da XBB15 nije više tipičan omikron – to je posebna varijanta mješavine i rekombinacije koja je dodatno mutirala.

“Najgora varijanta”

– Koncentracija virusa SARS-CoV-2 u otpadnim vodama sada je druga najveća od svih talasa i još uvek se penje – ističe epidemiolog.

– XBB15 je trenutno najgora varijanta na svijetu i to je zapravo američka varijanta – istakao je on.

Stručnjak za zarazne bolesti sa Univerziteta u Minesoti Majkl Osteholm se složio sa ovim tvrdnjama.

– Ironično, vjerovatno najgora varijanta sa kojom se svijet suočava je zaprao XBB15 – kazao je on za Reuters.

(A.M.)