Region 06.11.2020.

NOVI STANOVNIK HAGA: Hašim Tači u pritvoru, u ponedjeljak prvi put pred sudom

ČITANJE: 6 minuta

Bivši zapovednik OVK Hašim Tači, optužen za zločine protiv čovečnosti na Kosovu i u Albaniji 1998-99, biće u ponedeljak, 9. novembra, prvi put izveden pred sudiju suda za zločine OVK u Hagu, saopštio je danas taj sud.

Tači (51) je, po saopštenju suda, juče uhapšen na Kosovu i potom prebačen u sudski pritvor u Sheveningenu.

Tokom prvog pojavljivanja pred sudom, zakazanog za 15 sati, sudija za prethodni postupak će Tačiju pročitati optužnicu i pitati ga da li želi da se izjasni o krivici.

Po pravilima suda, optuženi ima rok od 30 dana od prvog pojavljivanja da se o krivici izjasni.

U 10 tačaka, Tači je optužen za za ubistva, nasilni nestanak osoba, progon i mučenje. Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.

„Na više lokacija širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji, pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) izvršili su krivična dela iz optužnice nad stotinama civila i lica koji nisu učestvovala u neprijateljstvima“, piše u optužnici.

Sud navodi da su „žrtve bile lica za koja se podozrevalo da ne podržavaju OVK i kasnije privremenu vladu Kosova“.

To su bili: „Srbi, Romi i Aškalije; katolici; civili za koje se verovalo da saradjuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima; Albanci koji su podržavali Demokratsku savez Kosova ili bili povezani sa tom strankom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK“.

Žrtve su, po optužnici, bili i „Albanci koji se nisu pridružili OVK ili nisu podržavali OVK i lica koja su na osnovu svog trenutnog ili bivšeg zaposlenja važili za protivnike OVK“.

Tačiju se, kao učesniku u udruženom zločinačkom poduhvatu, na teret stavljaju zločini nad najmanje 407 zarobljenika u 34 pritvora OVK i najmanje 98 ubistava.

Zajedno sa Tačijem, optuženi su Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići, bivši oficiri Glavnog štaba OVK, koji su takođe smešteni u sudski pritvor u Sheveningenu.

„Potvrđena optužnica navodi da su Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići individualno krivično odgovorni po raznim oblicima krivične odgovornosti za krivična dela iz optužnice koja su izvršena u kontekstu oružanog sukoba nemedjunarodnog karaktera na Kosovu i koja su činila deo raširenog i sistematskog napada na lica za koja se smatralo da su protivnici OVK“, piše u saopštenju suda.

U ponedeljak u 11 sati će pred sudiju prvi put biti izveden i Krasnići.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade Kosova, od kojih su u optužnici imenovani Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sulejman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Cilj tog zločinačkog udruženja, po optužnici, bio je „postizanje i primena potpune kontrole nad celim Kosovom sredstvima koja su uključivala nezakonito zastrašivanje, zlostavljanje, podvrgavanje nasilju i uklanjanje onih koje su smatrali protivnicima“.

Postizanje tog cilja podrazumevalo je zločine, a Tači i ostali članovi zločinačkog udruženja delili su nameru da zlodela budu počinjena.

„Članovi udruženog zločinačkog poduhvata sproveli su sveobuhvatne ili sistematske napade na civilno stanovništvo, koje su smatrali protivničkim, na Kosovu i područjima severne Albanije, najkasnije od marta 1998. do septembra 1999“, piše u optužnici.

Optuženi i njihovi saučesnici „aktivno su protivnike identifikovali i uzimali za metu, otimali, ispitivali i zlostavljali. Najkasnije od aprila 1998… pripadnici OVK su držali lokacije na kojima su stotine protivnika bile pritvorene, zlostavljane i/ili ubijane“, piše u optužnici.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići ne samo da su „izdavali naređenja“ o tretmanu protivnika OVK, nego su i „lično učestvovali u postupanju (prema njima) na terenu“ odnosno u „zastrašivanju, ispitivanju, maltretiranju i pritvaranju“.

Sa svojih visokih položaja, optuženi su pripremali i sprovodili planove za ostvarenje cilja zločinačkog udruženja i učestvovali u „omogućavanju, prihvatanju, ohrabrivanju i pomaganju zločina“, piše u optužnici.

Iako su za zločine znali, propustili su da sprovedu istragu i kazne počinioce.

U više opština na Kosovu, kao i u regionima Kukeša i Hasa u Albaniji, optuženi su, sa drugim članovima zločinačkog udruženja, sproveli „kampanju progona“ svih koje su smatrali protivnicima na „političkoj ili etničkoj osnovi“.

Pripadnici OVK su, po optužnici, protivnike nezakonito hapsili i pritvarali pod neljudskim uslovima, prebijali ih i mučili, zlostavljali fizički i psihički i ubijali.

Takvi nezakoniti pritvori postojali su u Likovcu, Jablanici, Lapušniku, Drenovcu, Mališevu, Bajgori, Lapaštici, Zlašu i Klečki, Prištini, Prizrenu, Uroševcu, Gnjilanu, Suvoj Reci, Vitini i Novom Brdu na Kosovu, kao i u Cahanu i Kukešu u Albaniji.

U optužnici piše da su pritvorenici, većinom Albanci, stalno prebijani, vredjani i na razne načine maltretirani. Neki su „sečeni noževima“ i ranjavani hicima, a neki podvrgavani „simulaciji davljenja“.

Jednom pritvoreniku su „vađeni zubi klještima“, a drugi je „kada je zatražio vodu, bio prinudjen da popije razredjivač“. Dvojica pritvornika su bili naterani da sekusalno opšte pred ostalima.

Ubistva pritvorenih i otetih, po optužnici, pripadnici OVK počinili su u Likovcu, Jablanici, Lapušniku, Drenovcu, Mališevu, Bajgori, Lapaštici, Podujevu, Zlašu, Klečki, Prizrenu i Orahovcu na Kosovu i u Kukešu u Albaniji.

Sva imena pritvorenih i žrtava u objavljenoj optužnici su redigovana da bi se zaštitio njihov identitet. Na spisku poprišta ubistava u optužnici, najviše žrtava – 24, pronadjeno je na lokaciji Volujak kod Kline, na kojoj su, kako se veruje, pripadnici OVK 1998. streljali otete Srbe.

Redigovana verzija optužnice objavljena je pošto su sinoć Tači, Veselji i Seljimi smešteni u sudski pritvoru u Sheveningenu. Iako su oni tvrdili da su se dobrovoljno predali, sud je saopštio da su „uhapšeni“.

Krasnići je prekjuče bio uhapšen u Prištini i prebačen u Hag.

Veselji i Seljimi će se, takođe, ubrzo naći pred sudijom. Optuženi imaju rok od 30 dana od prvog pojavljivanja u sudu da se izjasne o krivici.

Optužnicu protiv Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija, tužilac Džek Smit podneo je krajem aprila, a stupila je na snagu 26. oktobra kada ju je potvrdio sudija.

(SB/Banjaluka.net)

Oznake: Hag, Hašim Tači