Vijesti 04.04.2016.

Novi štrajkač u banjalučkom parku

ČITANJE: 2 minute
radenko-pecalj-ATV

U ratu borac prve kategorije, a danas, u miru, borac za život. Tako sebe opisuje Radenko Pecalj iz okoline Prijedora. Ostao je, kaže, bez posla u prijedorskom “Autotransportu” zbog čega nema novca za život.

Obraćao se lokalnoj i republičkog boračkoj organizaciji za pomoć, ali bezuspješno. Zbog toga je počeo da štrakuje u banjalučkom parku Mladen Stojanović.

“Dolazim iz egzinstencijalnih razloga jer ne mogu izmiriti svoje obaveze prema društvu, doveden sam u platežnu nesposobnost, isključena mi je struja. Obratio sam se kao borac prve kategorije opštinskoj boračkoj organizaciji, nakon povratne informacije i predsjedniku Boračke Savčiću od kojeg još nisam dobio odgovor”, rekao je Radenko Pecalj, odlikovani borac prve kategorije VRS.

Radenko je, kaže, počeo da se bori za egzistenciju kada je prijedorski “Autotransport” otišao u stečaj. Štrajkom se, sa kolegama, borio za reorganizaciju preduzeća. Smatra da za njega nije bilo posla kada je preduzeće ponovo stalo na noge jer je bio jedan od štrajkača. Od tada je, kaže, radio sve vrste poslova, samo da bi preživio. Gradska boračka organizacija odbila je, kaže, da mu pomogne da izmiri 3.500 maraka duga za struju, a predsjednik BORS-a mu,  obećava da će ga saslušati.

“Poručujem da ćemo se vidjeti ovih dana, sutra, preksutra, da se lično vidim da čovjekom i upoznam sa njegovim problemom na koji način mu možemo i trebamo pomoći”, rekao je Milomir  Savčić, predsjednik Boračke organizacije RS.

Iako je u ratu odlikovan za hrabrost, Radenko sramežljivo govori o tome. Ne želi, kaže, da se hvali, već samo da sebi zaradi za život. Iz parka poziva resornog ministra da sasluša njega i ostale štrajkače, koji, kaže, ne žele da budu dio problema, već rješenja. Da li će ministar Milenko Savanović posjetiti Radenka, nismo saznali jer se na naše pozive danas nije javljao.

(Atv)