Svijet 26.10.2022.

Novi talas epidemije u EU očekuje se sljedeće sedmice

ČITANJE: 1 minuta

Novi talas infekcija podvarijantama omikron soja virusa korona očekuje se sljedeće sedmice u EU, izjavio je šef Odjeljenja za strategiju za zdravstvene prijetnje i vakcine u Evropskoj agenciji za lekove (EMA) Marko Kavaleri.

“Broj infekcija i hospitalizacija raste kod starosne grupe od 65 godina i starijih. Prema podacima Evropskog centra za sprečavanje i kontrolu zaraza, novi talas očekuje se sljedeće sedmice, vođen novim podvarijantama omikron soja virusa korona”, rekao je Kavaleri tokom konferencije za novinare na temu kovida 19 i majmunskih boginja.

Regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge izjavio je u ponedjeljak, 24. oktobra, da se utrostručio broj slučajeva kovida 19 od početka septembra, a da je u evrozoni do sredine oktobra zabilježeno gotovo 60 odsto broja slučajeva zaraze i 42 odsto smrtnih ishoda.

U EU je do sada registrovano više od 260 miliona slučajeva kovida 19, broj smrtnih slučajeva povezanih s virusom korona iznosi 2,1 milion, a upotrijebljeno je više od 1,6 milijardi doza vakcine protiv tog virusa.

(Srna)